-Κύριε Βαρβιτσιώτη η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει τελικά στο νέο κυβερνητικό σχήμα ; Έκανε καλά πιστεύετε ο Αντώνης Σαμαράς ;

H ΝΔ και συμμετέχει και θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις. Την στηρίζουμε διότι το εγχείρημα της είναι δύσκολο, η αποστολή της είναι εθνικού χαρακτήρα ώστε να διαφυλαχθεί η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα. Ο Αντώνης Σαμαράς στο κρίσιμο δίλημμα που γέννησε η ανεύθυνη απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα απάντησε με στάση ευθύνης και πατριωτισμού. Διότι για μένα πατριωτισμός είναι στις κρίσιμες στιγμές να επιδεικνύεις στάση υπευθυνότητας και να θέτεις το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.


-Εσείς με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή ζητούσατε κυβέρνηση συνεργασίας .Για ποίο λόγο ;

Όταν το μέλλον της επικρέμαται από μία κλωστή είναι τουλάχιστον ανούσιο να αναλώνεσαι σε κομματικούς τακτικισμούς. Θεωρήσαμε εκείνη ότι είμαστε εν μέσω μίας κυβερνητικής κρίσης που μας οδηγούσε μαθηματικά σε εθνική. Τα αυτονόητα για μας ήταν η αδιαμφισβήτητη παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, η οριστική ματαίωση του δημοψηφίσματος και η εξασφάλιση της επιβίωσης της χώρας μέσα από το πλαίσιο της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Σε αυτά τα αυτονόητα μας κάλυψε απολύτως με την στάση του ο Αντώνης Σαμαράς.

-Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ένας από τους λόγους που ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε κάτι τέτοιο οφείλετε και στη δίκη σας στάση αλλά και των συναδέρφων σας .
Τι λέτε ;

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου. Μην ψάχνετε εσωκομματικές έριδες και μικροπολιτικά παιχνίδια. Ο κόσμος έχει κουραστεί από όλα αυτά. Ο Αντώνης Σαμαράς ακούει όλους τους βουλευτές, συνθέτει και αποφασίζει. Εμείς ως βουλευτές εκείνη τη στιγμή εκφράσαμε αυτό που θεωρήσαμε αυτονόητο για μας και για τον κόσμο που μας ψηφίζει και αυτό ήταν να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της χώρας.-Πιστεύετε οτι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας ;

Είμαστε εν μέσω της ισχυρότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την χώρα, εντός της Ευρωζώνης και οι καθημερινοί μας συνομιλητές είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οφείλαμε λοιπόν να πάμε σε ένα πρόσωπο που καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις. Στην κρίση πας στον ειδικό και στην οικονομική κρίση θέλεις κάποιον που να συνομιλεί αξιόπιστα με τις αγορές και τους εταίρους. Το κατάλληλο πρόσωπο σε αυτή την περίπτωση ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Νομίζω ότι έχει όλα τα εχέγγυα να πετύχει στα νέα του καθήκοντα.
-Θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση ; Και με βουλευτές ;

Εγώ περίμενα ένα πιο ολιγομελές και πιο φρέσκο σχήμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι 48 υπουργοί σε μία κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και περιορισμένου σκοπού είναι πάρα πολλά. Σε αυτό το σχήμα η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει με τους δύο αντιπροέδρους της. Η απόφαση να μην συμμετάσχουν βουλευτές εκ μέρους μας ήταν κεντρική και οφείλουμε να τη σεβαστούμε.

-Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν στο όνομα του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και απειλούσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης . Συμφωνούσατε ;

Η επιλογή του κ. Πετσάλνικου είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβανόταν η κυβέρνηση Παπανδρέου το εθνικό συμφέρον. Μία επιλογή ενός κομματικού συστήματος που αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή να παραδώσει την εξουσία ακόμη κι αν αυτό απέβαινε μοιραίο για τη χώρα. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μία τέτοια επιλογή.


-Πάντως κάποιοι υποστηρίζουν ότι με αυτή την κίνηση η Νέα Δημοκρατία , να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση πρέπει να αναδιπλώσει την αντιμνημονιακή της πολιτική και ουσιαστικά μπαίνει και αυτή στο κάδρο μαζί με το ΠΑΣΟΚ ..

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ήθελα να κερδίσουμε τις εκλογές σε μία Ελλάδα χρεωκοπημένη και απομονωμένη, σε μία Ελλάδα της δραχμής. Όταν το δίλημμα είναι η Ελλάδα της δραχμής με ευθύνη και της Νέας Δημοκρατίας, ή μία σταθερή Ελλάδα στην Ευρωζώνη δεν υπήρχε άλλη απάντηση. Άλλωστε δεν αλλάζει κάτι από όσα λέγαμε. Έχουμε επανειλημμένα διαφωνήσει με τα μέτρα με τα οποία συνόδεψε ο κ. Παπανδρέου την μνημονιακή πολιτική του. Μία πολιτική που δεν περιέχει τις έννοιες «ανάπτυξη» και «ανάκαμψη». Μία πολιτική που διώχνει τους νέους ανθρώπους από τη χώρα μας, μην ξεχνάτε το 24,9% που έχει φθάσει η ανεργία στους νέους ανθρώπους, μία πολιτική που συνθλίβει τη «μεσαία» τάξη και οδηγεί όλη την κοινωνία σε αδιέξοδο. Σε αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να γίνουμε και δεν είμαστε συμμέτοχοι.


-Στις επόμενες εκλογές πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη ή άνοιξε ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας ;

Πρώτο μέλημα μας είναι να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό περιμένει από εμάς ο κόσμος. Όλοι μας αυτό οφείλουμε να ακούσουμε από τους πολίτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το μικροπολιτικά παιχνίδια αλλά για το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία οφείλει σήμερα να διαμορφώσει ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πρόγραμμα και να το παρουσιάσει στον ελληνικό λαό με στόχο να κερδίσει αυτοδύναμη εντολή για να το υλοποιήσει. Εάν αυτό θα γίνει με εμπιστοσύνη εκ μέρους των πολιτών στην παράταξη που υπηρετώ με αυτοδυναμία θα το μάθουμε στις εκλογές. Οι εκλογές θα είναι η στιγμή της ευθύνης των πολιτών να πάρουν αυτή την απόφαση.
-Κύριε Βαρβιτσιώτη στις προηγούμενες εκλογές ήσασταν υποψήφιος Δήμαρχος στην Γλυφάδα .Από όσο γνωρίζω πηγαίνετε στα δημοτικά συμβούλια και δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη σας .Σκέφτεστε και στις επόμενε εκλογές να διεκδικήσετε το δήμο Γλυφάδας ;


Με την πόλη της Γλυφάδας με δένουν ισχυροί δεσμοί. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δήλωσα παρών και κάποιοι τότε με κατηγόρησαν ότι το κάνω για άλλους λόγους. Συνεχίζω να δηλώνω παρών και ως βουλευτής και ως επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης. Μοναδικός μου στόχος να ξεκολλήσει επιτέλους η Γλυφάδα και να προχωρήσει «μπροστά». Στο όραμα μου για την πόλη θα μείνω συνεπής.