Συνέντευξη Βουλευτή ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά, Κανάλι 1, στους 90,4, και στην εκπομπή «Δυο ρεπόρτερ, ένα θέμα» με τους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη 21/11/2011

Δημ: Προσφάτως ασκήσατε έντονη κριτική στον κ. Κρανιδιώτη που εμφανίζεται ως στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και θέσατε ζήτημα κατά πόσο πρέπει να φύγει η ΝΔ από τη λογική του κεντρώου χώρου και να πάει προς τα δεξιά. Είναι έτσι τα πράγματα;

Έθεσα ένα απλό ζήτημα: ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκφέρουν πολιτικό λόγο και να λένε ότι «εκφράζω τη ΝΔ ή εκφράζω το τι θα κάνει η παράταξη» χωρίς να έχουν πολιτική θέση σε αυτήν. Το «φίλος του Αντώνη Σαμαρά» δεν είναι πολιτική ιδιότητα, μπορεί να είναι τίτλος τιμής για αυτούς που είναι φίλοι του αλλά δεν είναι πολιτική ιδιότητα οπότε ας είναι πιο προσεκτικοί. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι η ΝΔ κέρδισε ιστορικά εκλογές κάθε φορά που άνοιξε τους ορίζοντες της και ιδεολογικά και πολιτικά. Το κατάφερε όταν επί Κωνσταντίνου Καραμανλή φύγαμε από το «παλαιά δεξιά» και πήγαμε στην ριζοσπαστική, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική παράταξη η οποία είχε ανθρώπους που προέρχονταν από το κέντρο μέχρι και υπουργούς τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο. Στη συνέχεια, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν επίσης έκανε άνοιγμα και τελευταία με τον Κώστα Καραμανλή όταν υπηρετήσαμε αυτό που λέγεται «μεσαίος χώρος».

Δημ: Αυτή η έννοια, όμως, δεν υπάρχει πλέον στο λεξιλόγιο της ΝΔ.

Νομίζω ότι η ΝΔ οφείλει να ανοίξει τους ορίζοντες της. Σήμερα περνάμε μια πολύ μεγάλη κρίση και πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θέτει η κρίση. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε με όρους του παρελθόντος. Πρέπει να κοιτάζουμε με όρους του μέλλοντος γιατί οι πολίτες θα μας ψηφίσουν για να διαχειριστούμε από δω και πέρα την κρίση. Πρέπει να μιλάμε με όρους κυβερνητισμού, δεν μπορεί να είναι στη σφαίρα του ιδεατού αυτά που λέμε. Επειδή όλοι έχουν αυξήσει την καχυποψία τους, πρέπει να λέμε πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε αύριο το πρωί. Θα πρέπει να μην βάζουμε ιδεολογικά ταμπού. Θα πρέπει να απαντήσουμε στα ζητήματα που τίθενται.

Δημ: Με την γεωπολιτική αλλαγή των κομμάτων βλέπουμε ψηφοφόρους άλλων χώρων να μετακινούνται και να ψηφίζουν άλλα κόμματα. Εσείς δώσατε μια δύσκολη μάχη σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Γλυφάδα. Είδατε πρόσωπα από άλλους χώρους που ήρθαν να πλαισιώσουν το δικό σας άρμα;


Ήρθανε. Αυτοί που έφυγαν ήταν αυτοί που έβλεπαν την εξουσία ως τιμάριο και ήταν στελέχη της ΝΔ. Είχα ανθρώπους που είχαν υπηρετήσει άλλους κομματικούς χώρους πολλές φορές. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα είχαμε αποκτήσει ένα δημοσκοπικό πλεονέκτημα. Δεν το έχουμε αποκτήσει.


Δημ: Τα πάντα δεν ερμηνεύονται βάσει των δημοσκοπήσεων.

Δεν μπορεί να διπλασιάζει τα ποσοστά της η Αριστερά και να λέμε ότι ο κόσμος της Αριστεράς έρχεται στη ΝΔ. Να είμαστε λογικοί. Προφανώς έχουν αυξήσει τη δύναμη τους.

Δημ: Στη ΝΔ υπάρχει μια μερίδα βουλευτών οι οποίοι είναι κεντρογενείς και έχουν στοχοποιηθεί από το κομμάτι που θεωρείται λαϊκή δεξιά. Αυτοί οι άνθρωποι πως μπορούν να συμβιώσουν μαζί σε ένα κόμμα που η συνδικαλιστική παράταξη του ιδιωτικού τομέα, η ΔΑΚΕ, λέει ότι αυτός είναι ένας τραπεζίτης και δεν θα τον στηρίξουμε ;

Είναι εύστοχή η παρατήρηση σας. Θα πρέπει να είναι πιο συνετοί ορισμένοι συνδικαλιστές που θέλουν να έχουν τον τίτλο του κομματικού στελέχους της ΝΔ στις δηλώσεις τους και στη συμπεριφορά τους. Δεύτερον, όταν κάνεις μια μεγάλη πολιτική κίνηση δεν μπορεί να είναι χωρίς αναταράξεις. Επαφίεται στον κάθε ένα από μας να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να βρούμε τα σοβαρά στοιχεία σε αυτήν την κίνηση και να την στηρίξουμε και να μην κολλάμε σε απλές φράσεις που είχαν συνηθίσει να βολεύουν όσους δεν είχαν πολιτικό λόγο. Να τους βολεύουν ως άλλοθι. Ας αποκτήσουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο. Η ΝΔ, επειδή δεν μου αρέσει η έννοια της πατριωτικής δεξιάς, αυτά είναι αστειότητες. Τι σημαίνει; Ότι οι υπόλοιποι δεν είναι πατριώτες;

Δημ: Υπερασπιστήκατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν συνάδελφο σας βουλευτή, που κατέρχεται στην ίδια περιφέρεια με εσάς.

Νομίζω ότι πρέπει να δείχνει ότι δεν κινούμαστε με στόχο τους σταυρούς και τις επόμενες εκλογές. Προσωπικά δεν πολιτεύομαι με στόχο τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Πολιτεύομαι με στόχο τις επόμενες γενιές, δηλαδή να κάνουμε κάτι που να προσφέρει, να βοηθήσει, κάτι που να λειτουργεί και να φέρνει αποτελέσματα.


Δημ: Ο κ. Κρανιδιώτης επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «εγώ δεν είμαι ποτέ παρόν σε πάρτι στη Μύκονο και στην Αράχωβα». Αυτό έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στον κόσμο.

Αυτό τι σημαίνει; Αυτό είναι πολιτική κριτική;


Δημ: Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στηλιτεύει τη ζωή των πολιτικών που σε περιόδους κρίσης…

Αυτές είναι ατομικές συμπεριφορές. Δεν ξέρω τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή. Εμένα με ενδιαφέρει ο δημόσιος λόγος που εκφέρει. Η ιδιωτική ζωή του καθενός ας κριθεί όταν θα τεθεί στην κρίση των πολιτών και θα συνεκτιμηθεί η προσωπική του συμπεριφορά σε σχέση με την πολιτική του συμπεριφορά.


Δημ: Παλαιότερα οι πολιτικοί έλεγαν ότι ένα κόμμα εξουσίας για να αποκτήσει αυτοδυναμία, πρέπει να κερδίσει το μυαλό του μεσαίου χώρου. Μπορεί η ΝΔ με την πολιτική που ακολουθεί να πάρει αυτοδυναμία και αν δεν πάρει συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ΛΑΟΣ;

Έχω ήδη απαντήσει. Πρέπει να αποδείξουμε τον κυβερνητισμό μας και να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας, όχι με τους αποκλεισμούς μας αλλά με τη σύνθεση. Σε ότι αφορά το με ποιον, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός όταν έρθει η στιγμή της κάλπης. Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την επόμενη Βουλή. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτοδυναμίας αν το παλέψουμε σοβαρά και υπεύθυνα. Πέρα από αυτό, η επόμενη Βουλή θα είναι αποτέλεσμα μια λαϊκής βούλησης και θα δείχνει τι θέλει ο κόσμος να κάνουμε.

Δημ: Θέλω να σχολιάσουμε ότι ο κ. Καρατζαφέρης που δείχνουν ότι δεν είναι ένα κόμμα περιφερειακό αλλά ένα κόμμα που μπορεί εν δυνάμει να είναι κυβερνητικός εταίρος. Πιστεύετε ότι αύριο μπορεί να είναι εταίρος της ΝΔ.


Εγώ θα δουλέψω για την αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο κ. Καρατζαφέρης ήδη συμμετέχει σε κυβέρνηση για πρώτη φορά, θα κριθεί και αυτός από την υπεύθυνη ή όχι στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη του. Μη νομίζετε ότι δεν είναι τεστ για όλους αυτή η μεταβατική κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε πείσει ότι έχουμε για την επόμενη μέρα τη λύση. Το γεγονός ότι έχουμε βελτιώσει από την εκλογική συντριβή του Οκτωβρίου του 2009 τα ποσοστά μας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ότι έχουμε αποκτήσει πολιτική πρωτοκαθεδρία, επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία και αυτό είναι δικαίωση των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυο πράγματα: το τεστ του κυβερνητισμού, δηλαδή πόσο θα είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε και αυτοδύναμα αύριο το πρωί και αυτό θα φανεί και από τη συμπεριφορά των στελεχών μας που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και με τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε. Και δεύτερον, ξεπερνώντας όρους του παρελθόντος και ανοίγοντας τις πόρτες μας προς όλους. Νομίζω ότι η συμμετοχή σε αυτήν την μεταβατική κυβέρνηση και ο τρόπος που έγινε και οι όροι που τέθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά και έγιναν δεκτοί, ήταν ένα βήμα μπροστά.


Δημ: Είναι τεστ αλλά το θέμα είναι ποιοι την στηρίζουν πραγματικά.

Θα το δούμε. Είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε. Μέχρι στιγμής πιστεύουμε και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση ουσιαστικά και στην πράξη. Θεωρούμε ότι είναι μια κυβέρνηση που θέλει να αντιμετωπίσει ζωντανά και πολύ επείγοντα θέματα. Έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της χώρας εξαιτίας της τραγικής στάσης του κ. Παπανδρέου ο οποίος ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι σήμερα δεν είναι πρωθυπουργός γιατί απέτυχε και συμπεριφέρεται με ένα περίεργο τρόπο ακόμα και στο δικό του κόμμα. Και πρέπει να δώσουμε μια μάχη για να κερδίσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της. θέλω να σχολιάσω ότι ο κ. Παπαδήμος πήγε σήμερα στις Βρυξέλλες με το αεροπλάνο της γραμμής και χάρηκα πάρα πολύ για αυτό. Γιατί όταν λέγαμε ότι χρεοκοπούμε είχανε χρησιμοποιήσει δυο αεροπλάνα για να πάνε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου.


Δημ: Να μας κάνετε ένα σχόλιο και για τον κ. Καμμένο. Υπήρξαν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Χατζηγάκης- Καμμένος.


Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά προβλήματα, ρωτήστε αυτούς που τα δημιουργούν.

Δημ: Εννοείτε την διαγραφή του κ. Χατζηγάκη;

Η διαγραφή δεν είναι αποτέλεσμα εσωκομματικού προβλήματος; Και του κ. Καμμένου η διαγραφή.

Δημ: Η κ. Πιπιλή είπε ότι θα έπρεπε να είχε διαγραφεί από την ίδια την κοινωνία γιατί χάρισε σκανδαλωδώς 500 εκ. ευρώ στους αγρότες. Φαντάζομαι κάποιοι συνάδελφοι σας θα ήθελαν να διαγραφεί για αυτό και όχι για τις πολιτικές του απόψεις.

Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Ήταν μια κυβερνητική απόφαση να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο. Την πήραμε αυτήν την απόφαση όταν βρισκόταν ο κ. Παπανδρέου μαζί με τους αγρότες και διαδήλωνε στο λιμάνι του Πειραιά. Με μια πίεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Τι έρχονται σήμερα να μας πούνε κάποιοι που κριτικάρουν αυτήν την απόφαση; Έρχονται να μας πούνε ότι εμείς δεν ήμασταν υπεύθυνοι; Αυτά τα ακολούθησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τότε. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είπε «τι κάνετε;». Το αντίθετο: λαΐκιζαν και πίεζαν την κυβέρνηση προς τέτοια μέτρα. και υπήρχαν και στελέχη της ΝΔ που στήριξαν αυτήν την πολιτική.

Δημ: Ποιοι ήταν αυτοί;

Δεν υπήρχαν άνθρωποι της ΝΔ οι οποίοι κάθε φορά που πήγαμε να πάρουμε ένα σκληρό μέτρο, δεν βρέθηκαν απέναντι;

Δημ: Εννοείτε τον κ. Μανώλη;

Και κάποιους άλλους. Δεν έχουμε ευθύνη όλοι και γιατί τα λέμε εκ των υστέρων και δεν τα λέμε εκείνη τη στιγμή; Αν κάποιος βουλευτής της ΝΔ έχει αντίθετη άποψη γιατί δεν την εξέφρασε;

Δημ: Θεωρείται ως ακραία την κίνηση διαγραφής του κ. Χατζηγάκη;

Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να δημιουργούν εσωκομματικά προβλήματα. Έχω δηλώσει ότι πρέπει να απαντήσουν αυτοί που πήραν αυτές τις αποφάσεις.

Δημ: Και έχουμε και το θέμα των υπογραφών. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπογράψει και ο Αντώνης Σαμαράς και μετά να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης ή η άρνηση του είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι σε ένα καψόνι;

Το περιγράψατε πολύ σωστά. Καταλήξαμε να υφιστάμεθα ένα καψόνι γιατί μας ξεφτίλισε και μας κατέστησε εντελώς αναξιόπιστους η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου. Αυτό το πράγμα, καλώς ή κακώς, είναι ένα καψόνι και μάλιστα πολύ κακόγουστο.

Δημ: Ωστόσο οι ευρωπαίοι και οι Γερμανοί κυρίως είναι ανένδοτοι και ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι αν δεν έρθει η 6η δόση δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις.

Ο κ. Κουτρουμάνης ας συνεννοηθεί με τον διοικητή του ΙΚΑ. Γιατί άλλα λέει εκείνος.


Δημ: Ελπίζουμε να μην κορυφωθεί αυτή κόντρα κεντρογενών και άλλων στελεχών της ΝΔ.

Δεν υπάρχει καμία κόντρα, όπως την περιγράφετε. Ίσως δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση.

Δημ: Ακόμα και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων είναι κάτι οδυνηρό.

Η αντιπαράθεση επιχειρημάτων σε έναν μεγάλο, δημοκρατικό και φιλελεύθερο χώρο αλλοίμονο. Δεν κάνει κακό.

Δημ: Υπάρχει ένα μήνυμα που λέει: σε μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ η κ. Μπακογιάννη είτε μπει στη Βουλή είτε όχι έχει ρόλο και λόγο;

Η κ. Μπακογιάννη δεν είναι στη ΝΔ. Δεν έχει κανέναν λόγο και ρόλο μέσα στη ΝΔ.


Δημ: Θα μπορούσε να έχει μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ;

Σας είπα ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες θα κριθούν από τον ίδιο τον λαό. Από το αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη. Όλα τα άλλα είναι συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.

Δημ: Άρα 19 Φεβρουαρίου εκλογές ή θα πάει πιο μακριά;

Η ημερομηνία είναι 19 Φεβρουαρίου. Αν πάμε και μερικές εβδομάδες πίσω δεν είναι το πιο κρίσιμο.