Συνέντευξη στην εφημερίδα Ισοτιμία 10.12.2011

1. Η ΝΔ είπε ναι στον προϋπολογισμού, αλλά την ίδια στιγμή το κόμμα σας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία συμμετέχουν έξι πρωτοκλασάτα στελέχη σας. Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει απερίσπαστος την δουλειά του; και δεύτερον ποια είναι η θέση σας για όσους επιτίθενται στη σημερινή κυβέρνηση;

Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στην μεταβατική κυβέρνηση, την στηρίζει αλλά δεν δίνει άφεση πολιτικών αμαρτιών στα στελέχη της απελθούσης του κ. Παπανδρέου. Ο σχηματισμός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την βασική μας κριτική, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου υπήρξε ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κρίση και μας οδήγησε στο τέλμα. Ο κ. Παπαδήμος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής να φέρει εις πέρας την διαμόρφωση της νέας δανειακής σύμβασης, η ψήφιση της οποίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές. Όσο για την αντιπολίτευση έχουμε τον χρόνο να την ασκήσουμε προβάλλοντας τις δικές μας προγραμματικές θέσεις.

2.Εκλογές θα έχουμε τον Φεβρουάριο, όπως συμφωνήθηκε ή θα πάμε το Πάσχα και βλέπουμε;

Η ημερομηνία των εκλογών για εμάς δεν αποτελεί «θέσφατο». Αυτό που προέχει και έχουμε εθνική ευθύνη να το υπερασπιστούμε είναι η επανάκτηση της αξιοπιστία της χώρας τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην εικόνα της στο εξωτερικό. Παράληλλα όμως οι εξελίξεις δεν κρίνονται μόνο από εμάς. Υπάρχει μία ολόκληρη Ευρώπη που πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει συνολικά την κρίση χρέους. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων είναι η προτεραιότητα μας. Οι εκλογές όμως και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό ώστε και οι πολίτες να εκφραστούν αλλά και ο τόπος μας να αποκτήσει αξιόπιστη διακυβέρνηση. 

3. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια πρόβα για την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, με δεδομένο ότι στις εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Ποιο το σχόλιο σας;

Οι εκλογές θα γίνουν σύντομα και οι πολίτες θα τοποθετηθούν ως προς τι πραγματικά επιθυμούν. Δεν μπορώ να το προκαταβάλλω αυτό. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, ευρείας λαϊκής αποδοχής για την εκτέλεση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο την ύφεση και τις συνέπειες της. Αυτό το δράμα της οικονομικής εξαθλίωσης που έχει επεκταθεί σε όλα τα στρώματα των πολιτών πρέπει να τερματισθεί. Το διακύβευμα αυτό είναι, το νέο πολιτικό συμβόλαιο με τον λαό και η επανεκκίνηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

4.Τελικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνεννοηθούν;

Η κουλτούρα της συνεννόησης στη χώρα μας έστω για τα «αναγκαία» και «σημαντικά» εκλείπει. Ζούμε όμως το τέλος μίας εποχής με τα γνωστά της σημερινά αποτελέσματα και την απαρχή μίας νέας όπου οι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι ιδεολογικές προκαταλήψεις, τα κομματικά παιχνίδια δεν έχουν θέση. Σε αυτά τα αναγκαία και σημαντικά μπορεί και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, εθνική συνεννόηση θα την χαρακτήριζα. Τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου μας απέναντι στα σύνθετα προβλήματα της κρίσης, που βιώνουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως των πολιτικών τους προτιμήσεων, οφείλουν να συνεννοηθούν. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι του ενός κόμματος ή του άλλου που πλήττονται περισσότερο ή λιγότερο. Στις προκλήσεις αυτών των προβλημάτων και των εκτάκτων συνθηκών που τα δημιουργούν οφείλουμε να απαντήσουμε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα μακριά από τη στενή κομματική λογική. 

5.Υπάρχουν τάσεις μέσα στη ΝΔ, όπως υποστήριξε ο Σωτήρης Χατζηγάκης;

Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικές απόψεις και πρέπει να υπάρχουν. Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις υπάρχουν «γωνίες» στην πολιτική μας και όχι πολιτική συμβιβασμών κενού περιεχομένου. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, κομμάτι της πολυσύνθετης κοινωνίας μας, η οποία εξελίσσεται, εκφράζει και συγκεράζει τις διαφορετικές απόψεις υπό την σκέπη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Σε αυτό τον πολιτικό διάλογο μπορούν και να υπάρχουν διαφωνίες. Το τελικό πλαίσιο στα κεντρικά ζητήματα όμως ξεκαθαρίζω, το διαμορφώνει ο πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς και σε αυτό οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε. 

6. Το Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Έγιναν λάθη από ελληνικής πλευράς και δεύτερον στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την χώρα μας, όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων;


Διαχρονικά έχουν γίνει λάθη και αυτό συνέβη όταν η εξωτερική μας πολιτική δεν είχε συνέχεια, δεν είχε στρατηγική στόχευση και αφέθηκε σε πρόσκαιρους συναισθηματισμούς. Παραδείγματος χάριν το εμπάργκο που επέβαλλε η κυβέρνηση Παπανδρέου στα Σκόπια και η άρση του οποίου οδήγησε στην ενδιάμεση συμφωνία. Νιώθω υπερήφανος για την στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Με την στάση μας τότε αποδείξαμε ποιά είναι εθνικά η αδιαπραγμάτευτη γραμμή μας. Αυτή η στάση επιβεβαιώθηκε από τρεις ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Για την επόμενη ημέρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και συνεννόηση ώστε να στηριχθούν με κατηγορηματικό τρόπο οι κόκκινες γραμμές σε μία νέα διαπραγμάτευση. Σε αυτή την κατεύθυνση η υιοθέτηση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύσει έναντι όλων, αποτελεί μία καλή βάση για την εξεύρεση μία βιώσιμης λύσης για τις σχέσεις καλής γειτονίας των δύο χωρών.