ΟΝΟΜΑ- ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Σε εγκατάλειψη το Ηλιακό Χωριό Πεύκης

Το πρότυπο οικιστικό συγκρότημα «Ηλιακό Χωριό» στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης κατασκευάστηκε το 1984 και αριθμεί 435 κατοικίες δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν να αποτελέσει το πρότυπο στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στοχεύοντας στην μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας, τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους και την ελάφρυνση του περιβάλλοντος από την εκπομπή αέριων ρύπων.
Σήμερα και παρά τις διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων περί αναβάθμισης του Ηλιακού Χωριού οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων παραμένουν άθλιες ενώ οι περιβαλλοντικοί στόχοι έχουν σχεδόν αποτύχει. Το αποχετευτικό σύστημα δυσλειτουργεί, ο ενεργειακός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υγρασίας σχεδόν στο σύνολο των οικιών ενώ παραμένει άλυτο το πρόβλημα της απόδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων από τον ΟΕΚ. Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο Εργασίας για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του Ηλιακού Χωριού ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων αλλά και ο οικισμός να επιτελέσει τον αρχικό του σκοπό ως ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρότυπο;
• Πότε αναμένεται να δοθούν από τον ΟΕΚ τα οριστικά παραχωρητήρια στους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού;



Ημερομηνία O Ερωτών Βουλευτής
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης