ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου με συγκεκριμένο στόχο και εντολή δεν σημαίνει ότι δίνει εντολή στους Υπουργούς της να κάνουν μια σειρά από μικροδιευθετήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το κύριο έργο της Κυβέρνησης αυτής που είναι η κατάρτιση του PSI, της νέας δανειακής σύμβασης και η ομαλή μετάβαση σε εκλογές.

Αυτό το λέω γιατί αυτό το νομοσχέδιο, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα απαύγασμα φωτογραφιών. Εδώ πέρα είναι ένα πραγματικό άλμπουμ και μάλιστα κακοβγαλμένων φωτογραφιών. Δεν μπορεί από τα 69 άρθρα τα 18 να είναι μικροδιευθετήσεις, να αποτελούν μικροθέματα και τα οποία, αν θέλετε, υποκρύπτουν είτε την ανικανότητα διαχείρισης και πρόβλεψης προηγούμενων νομοθετημάτων είτε διατάξεις, οι οποίες υπερβαίνουν την αρμοδιότητα του ίδιου του Υπουργείου και θα είμαι πάρα πολύ σαφής σε δύο από αυτά.

Η πρώτη διάταξη είναι στην υπουργική τροπολογία του νομοσχεδίου και αφορά το κοιμητήριο της Αργυρούπολης. Ακούστε τι γράφει. Περάσαμε πριν από μερικούς μήνες, το Νοέμβριο, μια διάταξη νόμου με την οποία δίνουμε το δικαίωμα να επεκταθεί το κοιμητήριο της Αργυρούπολης για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο Δήμο Γλυφάδας και ευρύτερα στο νότια προάστια ελλείψει χώρου ταφής. Τι γράφει η τροπολογία που φέρνουμε σήμερα; Γράφει «σε περίπτωση που επεκταθεί και λειτουργήσει το υφιστάμενο νεκροταφείο του Δήμου Αργυρούπολης». Ποια περίπτωση; Ή νομοθετούμε να επεκταθεί και να λειτουργήσει ή δεν νομοθετούμε να επεκταθεί και να λειτουργήσει. Από ποιον θα κρίνεται αυτή η περίπτωση; Δηλαδή, τι φέρνετε να ψηφίσουμε εδώ; Αυτά είναι πράγματα τρελά.

Υπάρχει η εξής τρέλα. Ναι, μεν νομοθετήθηκε η επέκταση του νεκροταφείου της Αργυρούπολης, αλλά από την άλλη μεριά οι υπηρεσίες του κράτους αρνούνται να την αδειοδοτήσουν, το δασαρχείο αρνείται να εφαρμόσει το νόμο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία μετά ο Υπουργός ακυρώνει με υπουργική του απόφαση -αν δεν κάνω λάθος βγάλατε από τα νεκροταφεία την υποχρέωση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων- η αποκεντρωμένη περιφέρεια Αττικής αρνείται να απαντήσει στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης αν μπορεί και κατά πόσο να λειτουργήσει αυτή η επέκταση του νεκροταφείου. Βρισκόμαστε σε μια τρέλα και σήμερα ερχόμαστε να το λύσουμε με τις υποθετικές λέξεις «σε περίπτωση που επεκταθεί και λειτουργήσει το υφιστάμενο νεκροταφείο του Δήμου Αργυρούπολης».

Κύριε Υπουργέ, σας το έχω πει. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε στην παράνομη λειτουργία κοιμητηρίων, αλλά δεν μπορεί να παραβλέπει η συντεταγμένη πολιτεία το πρόβλημα που έχει γεννηθεί και γεννήθηκε ιδιαίτερα από την προκάτοχό σας, από την κ. Μπιρμπίλη, όταν έφτιαξε ένα προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό που άφησε λειτουργούντα νεκροταφεία εκτός σχεδιασμού, όπως του Παπάγου και της Βούλας και αύξησε τόσο πολύ το χώρο προστασίας στον Υμηττό με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί και να γίνουν δεκτή έξω από τα σχέδια πόλης της Αθήνας η λειτουργία νεκροταφείων.

Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν εκτάσεις στον Υμηττό, όπως είναι πρώην στρατόπεδο της αεροπορίας, που θα έπρεπε κάποια στιγμή να πάρετε την πολιτική ευθύνη, ακόμα και με τις διατάξεις που αφορούν τις ειδικές κοινωνικές ανάγκες -και σας δίνει την προστασία ο νόμος- και να χωροθετήσετε ένα νεκροταφείο, ούτε σε περιοχές Natura, που πήγε ο φίλτατος δικός σας δήμαρχος να θάψει, ούτε σε αναδασωτέες περιοχές, ούτε να βλέπουμε αυτά τα κωμικοτραγικά που έχουμε δει. Βέβαια, ας προχωρήσετε και από τον ΟΡΣΑ, που θέλετε να χωροθετήσετε επιτέλους τα νεκροταφεία. Που θέλετε να γίνουν τα νεκροταφεία στην Αττική;

Έρχομαι στο δεύτερο θέμα, κύριε Υπουργέ. Το δεύτερο θέμα αφορά κάτι που είπα από την αρχή ότι είναι πέρα από τις δικές σας αρμοδιότητες και εξουσίες, δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν είναι η αρμοδιότητα σας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τα δίνει το Υπουργείο Παιδείας. Και όμως φέρνετε ρύθμιση με την οποία βάζετε μόνο τους πολιτικούς μηχανικούς να μπορούν να εγκρίνουν τις άδειες στα κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια, στα νεώτερα μνημεία και σε κτήρια σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο και πρέπει να γίνει μόνο από διπλωματούχους αρχιτέκτονες μηχανικούς και στατικές μελέτες από διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η φωτογραφία; Θέλω να μας εξηγήσετε ποιον εξυπηρετεί αυτή η φωτογραφία. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς έχουν οριστεί με παλαιότερες αποφάσεις και με αγώνα μέσα στη Βουλή από αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

 Πώς διαχωρίζετε εσείς σήμερα και λέτε ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα κάνουν το ένα και οι πτυχιούχοι μηχανικοί εξαιρούνται από την ανακαίνιση των διατηρητέων κτηρίων; Νομίζω ότι φτάνουμε σε στοιχεία παραλογισμού.
Τελειώνω, κύριε Υπουργέ, με το εξής, γιατί το γενικό σας πρόβλημα με το νομοσχέδιο αυτό είναι πώς θα ρυθμίσετε τα θέματα των απορριμμάτων. Θα σας πω κάτι: Δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τα θέματα των απορριμμάτων αν δεν προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση του σχεδιασμού που υπάρχει για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, εάν δεν λειτουργήσουν άμεσα οι σταθμοί που έχουν χωροθετηθεί. Υπάρχει ένας σταθμός στο Ελληνικό, υπάρχει ένας στου Παπάγου. Αυτοί οι σταθμοί πρέπει να λειτουργήσουν για να μειωθεί το περιβαλλοντικό κόστος, να υπάρχει σωστή διαχείριση, να μειωθεί το εργατικό κόστος στους δήμους και βέβαια να ωφεληθούν οι πολίτες από τη μείωση αυτού του κόστους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι η Κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στον τρόπο με τον οποίον νομοθετεί ιδιαίτερα στις νομοτεχνικές ρυθμίσεις για να μην ερχόμαστε να βλέπουμε πράγματα τα οποία προσβάλλουν τη λογική μας πρώτα απ’ όλα και μετά την αισθητική μας.
Τέλος, είναι καλό πριν φέρνετε ρυθμίσεις που έχουν σχέση με την αλλαγή χρήσεων και όρων δόμησης σε περιοχές, όπως την ανάπλαση στο Δήμο Μοσχάτου, είναι καλό και για τη Βουλή και για το πολιτικό σύστημα και για την κοινωνία να περνάνε και από μία τοπική διαβούλευση. Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ανεύθυνες γι’ αυτά τα έργα που γίνονται στις περιοχές τους, είναι υπεύθυνες και θα πρέπει να λαμβάνουν το λόγο.
Όπως, λοιπόν, αυξάνετε τους όρους δόμησης στην καινούργια ανάπλαση του Ρέντζο Πιάνο στον όρμο του Φαλήρου, έτσι θα έπρεπε να το είχατε περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μοσχάτου για να μπορέσει και η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει το έργο και όχι να αισθάνεται αποκλεισμένη γιατί εσείς αποφασίζετε μέσα σε ένα υπουργικό γραφείο ελλείψει και ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Ευχαριστώ πολύ.