Συνέντευξη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής 11.03.2012

 

Και τώρα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, τι γίνεται, κύριε Βαρβιτσιώτη;

Το αυτονόητο πλέον είναι η δρομολόγηση των εκλογών. Και χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, διότι, αυτήν τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι να εκφραστούν οι πολίτες. Πλέον, πρέπει να τεθούν οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας που έχουν ένα βασικό ζητούμενο: την ανάπτυξη και μόνο την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μία νέα και στιβαρή διακυβέρνηση που θα «τρέξει» όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Είστε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα του PSI;

Κοιτάξτε, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. H ολοκλήρωση του PSI μας δίνει μία ωφέλιμη παράταση ζωής. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε φτάσει πολλάκις στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας. Το PSI μας απομακρύνει από τη χρεοκοπία έστω και προσωρινά, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Ολα εξαρτώνται από εμάς και το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή. Η κοινωνία υποφέρει και αυτό αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό λόγο να υπάρξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη λήψη των αποφάσεων και την εφαρμογή πολιτικών.

Και από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συγκεκριμένα πράγματα να κάνει. Από νωρίς είχα ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έπρεπε να απαρτίζεται από ένα ολιγομελές σχήμα χωρίς τους φθαρμένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η ΝΔ για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, η εξασφάλιση της 6ης δόσης, η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης, η ολοκλήρωση του PSI και η δρομολόγηση των εκλογών σε συνθήκες ομαλότητας, σχεδόν ολοκληρώθηκαν. Αρα μπορώ να πω ότι ως προς το ένα σκέλος είμαι ικανοποιημένος.

Δικαιώθηκε η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει αυτό το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα εγχείρημα της τρικομματικής κυβέρνησης; Και τι απαντάτε σε όλους αυτούς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους για τη ρεαλιστική στροφή που έκανε το Νοέμβριο ο πρόεδρος της ΝΔ;

Η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Δεν το λέω έτσι απλά. Βρεθήκαμε να περπατάμε στην πολύ λεπτή γραμμή. Η επιλογή της συγκυβέρνησης δεν ήταν επιλογή απόρροιας κοινού προγραμματικού λόγου αλλά των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα με κίνδυνο να τεθεί εκτός Ευρώπης. Στους ψηφοφόρους του κόμματός μου απαντώ ότι η παράταξή μας ήταν πάντοτε η παράταξη που στεκόταν απέναντι στο λαϊκισμό και τους εύκολους δρόμους. Θυμηθείτε μόνο πώς χάσαμε στις εθνικές εκλογές του 2009. Θα πρέπει να είναι περήφανοι γιατί κυρίαρχο κριτήριο των επιλογών της παράταξης ήταν πάντα το εθνικό συμφέρον, πάνω από τα οποιαδήποτε κομματικά οφέλη.

Πάντως, η ψήφιση του νέου μνημονίου δεν άφησε αλώβητο το κόμμα σας, με τις 21 διαγραφές βουλευτών. Θεωρείτε ότι πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος για τους 5 που ψήφισαν «ναι» στους εφαρμοστικούς νόμους; Και τι πρέπει να γίνει με τους υπόλοιπους;

Αυτό είναι μία απόφαση που αφορά την ηγεσία του κόμματός μου και τα αρμόδια εσωκομματικά όργανα και όχι δική μου. Σίγουρα υπάρχουν πάντως διαφορετικές περιπτώσεις ανάμεσα σε όσους διαγράφηκαν. Δεν κρίνονται με τον ίδιο τρόπο στρατηγοί και στρατιώτες.

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, θα είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών θα είναι αν θα συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή αν θα διαταράξουμε αυτήν την κεντρική επιλογή της χώρας αναζητώντας άλλους δρόμους. Ο ευρωπαϊκός δρόμος δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε δεδομένος. Η συζήτηση τόσο στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα για την έξοδό μας από το ευρώ και κατά συνέπεια την έξοδο από την ΕΕ έχει ανοίξει. Σε αυτό το δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές στηρίζοντας δυνάμεις που πιστεύουν και υπηρετούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η ΝΔ που υπήρξε κάποτε η μόνη, και σίγουρα παραμένει η ισχυρότερη, ευρωπαϊκή παράταξη θα πρέπει να ζητήσει από τους πολίτες τη στήριξή τους για μια νέα αναπτυξιακή πολιτική και τη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου. Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει και τις δυνάμεις και τη θέληση να παραμείνει στην Ευρώπη και να αποδείξει σε όλους ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αρκεί να αποφασίσουμε να αλλάξουμε και να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί για να πετύχουμε.

Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της ΝΔ εν όψει των εκλογών;

Αλήθεια και μόνον αλήθεια. Επιβάλλεται να υπάρξει μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ένα συμβόλαιο τιμής για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν ώστε να μη χαθεί μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Το έχω ξαναπεί: σε αυτές τις εκλογές θα πολιτευτούμε με τη σκέψη μας στους νέους ανθρώπους που μας ζητούν λύσεις για τα προβλήματα και όχι με συνθήματα.

Πολλή κουβέντα γίνεται εσχάτως για το ενδεχόμενο να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Εσείς πώς τοποθετείστε επ’ αυτού;

Στο ερώτημα αυτό, αν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία ή όχι, θα απαντήσει ο λαός το βράδυ των εκλογών. Ας μη βιαζόμαστε να προεξοφλήσουμε την ετυμηγορία των πολιτών. Θεωρώ ότι ο τόπος μας χρειάζεται ισχυρή, αυτοδύναμη και σταθερή διακυβέρνηση και γι' αυτό θα παλέψει η ΝΔ. Μια συγκυβέρνηση που θα προκύψει από μια ευκαιριακή σύγκλιση με στόχο την κυβερνητική εξουσία δε θα λύσει τα προβλήματα της χώρας, αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει.

Ακόμη και αν η ΝΔ πετύχει στις προσεχείς εκλογές την περιβόητη αυτοδυναμία, οι συναινέσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουν στη χώρα μας οι αλλαγές και ενδεχομένως κάποια νέα μέτρα είναι μεγάλες. Γιατί λοιπόν να μη συνεννοηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα;

Συνεννόηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρξει και αυτή δεν πρέπει να είναι μόνο πολιτική. Δεν αρκεί να συνεννοηθούμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ ή με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ελπίζω βέβαια το ΠΑΣΟΚ να έχει αλλάξει το ίδιο και να μη συμπεριφερθεί με την ίδια ανευθυνότητα όπως στο παρελθόν, τότε που τα λεφτά υπήρχαν! Πρέπει να είναι μια ευρεία κοινωνική συνεννόηση. Πώς να πετύχουν οι αλλαγές αν τα ΜΜΕ διαρκώς τις αμφισβητούν και τα συνδικάτα, εργατικά και επαγγελματικά, αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή. Στόχος μας είναι όλοι οι Ελληνες που έχουν επίγνωση της δύσκολης πραγματικότητας να σταθούν δίπλα στη νέα κυβέρνηση, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να φτιάξουμε ξανά την πατρίδα μας.

Και η κεντροδεξιά πολυκατοικία; Να αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ πρωτοβουλία για να υπάρξει κοινή κάθοδος των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία) στις εκλογές;

Ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ θα είναι κρυστάλλινος και σαφής, η οποιαδήποτε σύμπλευση θα στηρίζεται στο πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων που θα θέσει η παράταξή μας ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας. Σε αυτήν την προοπτική όλοι χρειάζονται.