Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 11/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

Για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι η υπόθεση της προμήθειας και κατασκευής των υποβρυχίων. Το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ και έχει παραλάβει μόλις ένα από τα έξι υποβρύχια που έχει παραγγείλει».

Δημοσιογράφος: Το 1,5 δισ. ευρώ το έδωσε η κυβέρνηση Σημίτη, με εισήγηση του τότε υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ το έδωσε η δική σας κυβέρνηση, επί υπουργίας του κ. Μεϊμαράκη;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Οι συμβάσεις που υπέγραψε ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν όριζαν τίποτα άλλο παρά συγκεκριμένες καταβολές για την προμήθεια... Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, το ελληνικό δημόσιο ήταν υποχρεωμένο να καταβάλει ορισμένα ποσά».

Δημοσιογράφος: Δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας δεν είχε η επόμενη κυβέρνηση;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δυστυχώς, ήταν τέτοια η σύμβαση που υπογράφτηκε στην αρχή, "λεόντειος" χαρακτηρίζεται στα νομικά -δηλαδή μια σύμβαση που δεν έχεις πολλά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης-, ώστε να μην μπορεί να γίνει. Επαναδιαπραγμάτευση έγινε από τον κ. Βενιζέλο, αφού υπήρξε η καταγγελία της σύμβασης κατασκευής των υποβρυχίων, μετά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που παρουσίασαν».

Δημοσιογράφος: Η καταγγελία της σύμβασης έγινε στην τρίτη κατά σειρά κυβέρνηση που ασχολήθηκε με το θέμα...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η καταγγελία έγινε από τους αναδόχους, τους Γερμανούς και ποτέ από το ελληνικό κράτος. Με αφορμή το ότι σταμάτησε ο κ. Μεϊμαράκης κάποια στιγμή τις καταβολές».

Δημοσιογράφος: Από την κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή τι είχε προκύψει...;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτό που φάνηκε στην επιτροπή είναι ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος λάμβανε χρήματα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2007, κάθε φορά που το ελληνικό κράτος κατέβαλε ένα ποσό για την κατασκευή των υποβρυχίων. Προέκυπτε από τις κινήσεις των λογαριασμών του και από τις καταβολές που έκανε το γερμανικό δημόσιο. Μόλις έδινε η Ελλάδα στον Γερμανό ανάδοχο λεφτά, μετά από δέκα - δεκαπέντε ημέρες, επέστρεφαν στις off shore εταιρίες -που φαίνονταν ότι ήταν συμφερόντων του κ. Τσοχατζόπουλου-, λεφτά».

Δημοσιογράφος: Όταν εκλήθη στην επιτροπή της Βουλής ο κ. Τσοχατζόπουλος, ποια ήταν η επιχειρηματολογία του;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ότι όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Επί της ουσίας, δεν απάντησε σε τίποτα που αφορά την προσωπική του περιουσία. Δεν απάντησε σε τίποτα που αφορά την επισκευή και την κατοχή των ακινήτων, ιδιαίτερα αυτού της Διονυσίου Αεροπαγείτου. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι, παρότι έκανε εκτεταμένες επισκευές σε αυτό το κτίριο, αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, δεν είχε κρατήσει ούτε μία απόδειξη, ούτε ένα παραστατικό, έστω ένα χαρτί, που να αποδεικνύει ότι έδωσε αυτά τα χρήματα».

Δημοσιογράφος: Στο κατηγορητήριο αναφέρει ότι αυτά τα χρήματα, τα 8 εκατομμύρια ευρώ, που εντοπίστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των ακινήτων στη Λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Κομνά Τράκα...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Όχι, στο σπίτι δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο από αυτά τα ποσά, γιατί πήρε ένα δάνειο η σύζυγός του και, παρότι αυτός είναι σε προχωρημένη ηλικία, δέχτηκε η τράπεζα να είναι εγγυητής για ένα μεγάλο ποσό που άγγιζε το ένα εκατομμύριο ευρώ, 850.000 ευρώ, κάτι τέτοιο. Δέχτηκε να είναι εγγυητής, παρόλο που η σύζυγός του δεν εμφανίζει κανένα εισόδημα».

Δημοσιογράφος: Πείτε μας την εξέλιξη, με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία...

Μ/ Βαρβιτσιώτης: «Καταρτίζεται ένα ομόφωνο πόρισμα, που ζητά από την ολομέλεια της Βουλής την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου, πράγμα που γίνεται δεκτό από την ολομέλεια της Βουλής και διαβιβάζεται η δικογραφία για τα περαιτέρω στη δικαιοσύνη».