Συνέντευξη στο Vimaonline


1. Θεωρείτε αναγκαίο μέτρο την ίδρυση των κέντρων λαθρομεταναστών; Πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ως μέτρο, στην ανακούφιση των κατοίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μεγάλα ποσοστά παρουσίας των λαθρομεταναστών στις περιοχές τους;

Για τη Νέα Δημοκρατία, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι κομβικής σημασίας, ανάλογη με αυτή της οικονομικής κρίσης. Και απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα οι θέσεις του κόμματος είναι σαφείς. Η δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και παραμονής λαθρομεταναστών συνιστά πρόταση του κόμματος. Κέντρα, όμως, που θα τηρούν όλα τα αναγκαία κριτήρια, όπως: να είναι εκτός οικιστικού ιστού, να υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις, ώστε να μην επιβαρυνθεί με υπέρογκες δαπάνες η Πολιτεία καθώς και να υπάρχουν σημαντικά ανταποδοτικά κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες.
2. Ποιο μοντέλο ανάπτυξης πιστεύετε πως πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης, αλλά και πνεύμονα αναβάθμισης της ζωής στο Λεκανοπέδιο;

Το Ελληνικό πρέπει να γίνει σαφέστατα ένας πόλος ανάπτυξης και πρασίνου. Ένας πόλος όμως που θα συμβολίζει το όραμα μας για το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας μας. Γι’ αυτό, πρέπει να προσφέρουμε στην αξιοποίηση τη λογική της επανεκκίνησης, τη λογική μίας νέας αφετηρίας για τον χαρακτήρα των επενδύσεων που επιθυμούμε να γίνονται στη χώρα μας. Να συνδέσουμε ουσιαστικά την επένδυση με την αναδόμηση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε στη θεμελίωση ενός χώρου, με τον οποίο θα δείξουμε ότι η Ελλάδα αλλάζει, ότι ακουμπάει τα σύγχρονα ρεύματα των επενδύσεων, αλλά αξιοποιεί ουσιαστικά τα μυαλά των νέων της ανθρώπων.

3. Πιστεύετε ότι οι συνεργασίες μεταξύ κομμάτων αποτελούν λύση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα;

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρές κυβερνήσεις. Ο στόχος της αυτοδυναμίας συμβολίζει την ανάγκη μιας ισχυρής διακυβέρνησης, που θέλει τη Ν.Δ. να λειτουργεί ως ο σταθερός άξονας για την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Με άλλα λόγια, ένα ισχυρό πρώτο κόμμα όχι μόνο δεν αποκλείει την εθνική συνεννόηση, αλλά διαμορφώνει και ένα σταθερό πλαίσιο γι' αυτήν.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε γρήγορα επείγουσες αποφάσεις για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Βέβαια, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο. Αυτοί κρίνουν και αποφασίζουν. Αν από το αποτέλεσμα, και με δεδομένο τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, υπάρξει ανάγκη μιας κυβέρνησης με περισσότερα κόμματα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση ενός προγράμματος για την έξοδο από την κρίση.

4. Ήσασταν από αυτούς συντάραξαν τα νερά της πολιτικής σκηνής με τη δήλωση σας για κούρεμα των ιδιωτικών δανείων;

Καθημερινά, σε κάθε μου βήμα, συναντούσα αυτό το πρόβλημα. Επομένως, δεν το έθεσα εγώ, αλλά η ίδια η κοινωνική ανάγκη. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υποφέρουν από την έλλειψη ρευστού. Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είναι στο «κόκκινο». Οι τράπεζες, δεδομένης και της προβλεπόμενης επανακεφαλαιοποίησής τους, πρέπει να προβούν σε πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις και σε περισσότερους διακανονισμούς των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. H Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη, εφ’ όσον αυτός αιτιολογημένα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Η κοινωνική συνοχή είναι προτεραιότητα μου.

5. Ως Τομέαρχης Εμπορίου ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα αυτή τη στιγμή προβλήματα του κλάδου;

Πριν από κάθε άλλη ενέργεια, πρέπει να επέλθει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα. Έπειτα, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα αλλάξουν τη ψυχολογία στην αγορά. Πώς; Mε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και πιο δίκαιο, ένα σύστημα που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της αγοράς και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Με αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, του Επενδυτικού Νόμου και φυσικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
6. Γιατί να σας εμπιστευθούν οι πολίτες; Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
Αυτές οι εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο διακύβευμα για την πατρίδα μας. Είναι εκλογές ευθύνης. Ευθύνης για τους πολίτες που θα κληθούν αποφασίσουν και ευθύνης για τους πολιτικούς να πουν την αλήθεια στον κόσμο χωρίς ωραιοποιήσεις. Οι δικές μου προτεραιότητες είναι η χώρα μου να μπει γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης και να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαρθρωτικές αλλαγές. Διευκρινίζω τι εννοώ. Άμεσα να υπάρξουν αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και να εφαρμόζονται άμεσα οι νόμοι, αποκρατικοποιήσεις σε τομείς που θα έχουν μεγιστοποίηση οφέλους για την κοινωνία και μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, μείωση της γραφειοκρατίας και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Και, πάνω απ΄όλα, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και το εθνικό συμφέρον. Αυτά διεκδικώ και γι’ αυτά ζητάω τη στήριξη των συμπολιτών μου.