Οικονομική Κρίση και Ποδόσφαιρο: Υπάρχει Διέξοδος;

Η οικονομική κρίση έχει πλέον αγγίξει και τον επαγγελματικό αθλητισμό που δοκιμάζεται σκληρά, λόγω της περιστολής των κρατικών επιχορηγήσεων και της μείωσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά και εμφανή πλέον και στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: απλήρωτοι ποδοσφαιριστές και διοικητικό προσωπικό, αθλητικοί σύλλογοι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, μειωμένα έσοδα από τα εισιτήρια, μείωση του αριθμού των μεταγραφών, περικοπές δαπανών, άστεγες ιστορικές ομάδες, μειωμένες ιδιωτικές χορηγίες.
Ουσιαστική λύση αποτελεί η δημιουργία υποδομών για τις ομάδες. Το κράτος οφείλει να παράσχει κάθε βοήθεια σε αυτό τον τομέα ώστε οι ομάδες να αποκτήσουν οικονομική αυτάρκεια. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες πρέπει επιτέλους να βρουν το σπίτι τους. Δύο στάδια στην Αθήνα είναι απαραίτητα, θα φέρουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ανάπλαση σε περιοχές που το χρειάζονται. Οι ομάδες του Παναθηναϊκού και της Α.Ε.Κ αυτή τη στιγμή έχουν μείνει χωρίς γήπεδα. Το ότι αναφέρομαι σε αυτές τις δύο ομάδες δεν αποκλείει τη δημιουργία ανάλογων υποδομών και για τις υπόλοιπες. Ο Ολυμπιακός, η τρίτη ιστορική ομάδα, έχει ευτυχήσει να δει λύση από νωρίς στο συγκεκριμένο θέμα.
Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, απετράπη η Διπλή Ανάπλαση της Αλεξάνδρας και του Βοτανικού με ευτελή επιχειρήματα και με όλες τις γνωστές συνέπειες: την ομάδα του Παναθηναϊκού που δεν έχει γήπεδο, το κλείσιμο μίας εταιρείας, παρά πολλούς εργαζομένους να έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και το κυριότερο, μία περιοχή, όπως ο Βοτανικός, να μην δει την αναβάθμιση που θα έπρεπε να υπάρχει. Η πολιτεία πρέπει να σταματήσει την κωλυσιεργία και να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Αντίστοιχα, άλυτο παραμένει το πρόβλημα της Α.Ε.Κ. Το γήπεδο της, «Νίκος Γκούμας», γκρεμίστηκε το 2003 αφήνοντας άστεγη την ποδοσφαιρική ομάδα, δημιουργώντας μια σειρά από πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα. Ακολούθησαν αρκετά σχέδια για την κατασκευή νέου γηπέδου, που για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Ερασιτεχνική ΑΕΚ και ΠΑΕ ΑΕΚ είναι αυτήν τη στιγμή σύμφωνοι με την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ. Το βασικό πρόβλημα που τίθεται είναι αυτό της χρηματοδότησης. Εδώ θα μπορούσε να δοθεί λύση, με μίας μορφής σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με οφέλη για το ίδιο το κράτος, την τοπική κοινωνία και τους ιδιώτες - επενδυτές. Με ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ΣΔΙΤ, μπορεί να δοθεί μία νέα ώθηση στην ανάπτυξη και να διασφαλισθεί η έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών για τις ομάδες, ανάμεσα τους και του γηπέδου της Α.Ε.Κ.
Καταλήγοντας, θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα ότι η κακοδιαχείριση της ελληνικής οικονομίας απεικονίζεται γραφικά και περιεκτικά στον ελληνικό αθλητισμό. Ενώ παγκοσμίως τρεις είναι οι κύριες πηγές εσόδων, δηλαδή τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η εμπορική εκμετάλλευση, στην Ελλάδα η κύρια δεξαμενή πόρων ήταν πάντα η κρατική επιχορήγηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κρίσιμος παράγοντας για να αλλάξει αυτό είναι η δημιουργία υποδομών για τις ομάδες. Το κράτος σε αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να αρνηθεί τον επιτελικό του ρόλο και να δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια στις ομάδες, ώστε να απεμπλακούν από την ανάγκη των κρατικών επιχορηγήσεων για να επιβιώσουν οικονομικά. Η εξασφάλιση της οικονομική αυτάρκειας των ομάδων, και όχι τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που ταλαιπωρούνται, είναι η διέξοδος.


Δημοσιεύθηκε στο Gazzetta στις 04/05/2012