Συνέντευξη στην Ισοτιμία


---Η ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήλθε πρώτο κόμμα με 18,85%. Είσθε ικανοποιημένος; Αυτή είναι η εκλογική δύναμη της ΝΔ;

Σε μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, το αποτέλεσμα σαφέστατα και δε με γεμίζει ικανοποίηση. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή πρέπει στο μυαλό όλων μας να είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης και να μην πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, έτσι όπως θέλουν κάποιοι να κάνουν, εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες. Αυτό αποτελεί το βασικό ζητούμενο. Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλουμε πρώτα απ΄όλα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα των εκλογών και έπειτα να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης μας με την κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη που συνθέτει και δεν αποκλείει, που δίνει λόγο στα δυναμικά ρεύματα της κοινωνίας, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι αδρανοποιημένα και βρίσκονται μακριά μας και τέλος, απαντά με πειστικό τρόπο στις ανησυχίες για το μέλλον του τόπου μας.

---Που οφείλετε κατά την γνώμη σας τα υψηλά ποσοστά που πήρε το νεοϊδρυθέν κόμμα του Π. Καμμένου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κατά την άποψη μου επικράτησε το στοιχείο της οργής στην ψήφο και όχι το κριτήριο της λογικής. Οι πολίτες ψήφισαν αυτά τα δύο κόμματα όχι για τις πολιτικές τους προτάσεις, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά για να στείλουν το μήνυμα της απογοήτευσης από την κακή διακυβέρνηση της προηγούμενης διετίας και της βίαιης ανατροπής των οικονομικών δεδομένων. Η χώρα μας όμως πλέον βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Ή θα δώσει τη μάχη της να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας των μνημονίων εντός Ευρωζώνης ή θα παραδοθεί στις ακραίες φωνές που επιζητούν συνολική καταγγελία του χρέους, δηλαδή άμεση χρεωκοπία και έξοδο από το Ευρώ.

----Πριν τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιχειρήσει να ενώσει τη κεντροδεξιά, αλλά τόσο το ΛΑΟΣ όσο και η ΔΗΣΥ απέρριψαν την πρόσκληση του πρόεδρου της ΝΔ. Την ιδία πρόσκληση απεύθυνε και στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μετά τις εκλογές. Έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν την Ντόρα Μπακογιάννη και την Γ. Καρατζαφέρη εκτός ΝΔ;

Ο κόσμος με την ψήφο του μας είπε, συνεργαστείτε! Εγώ νομίζω ότι πρώτα αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα στα πλαίσια της Ευρωπαικής παράταξης. Η δυνατότητα πολιτικής σύγκλισης είναι πιο εφικτή σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι τόσο διαφορετικός ο πολιτικός μας λόγος. Όσο για τα ονόματα που αναφέρετε θα προτιμήσω να μην εισέλθω σε ονοματολογία. Πιστεύω ότι αφενός δεν βοηθάει αφετέρου δεν μπορεί να είναι το μοναδικό ζητούμενο. Η ένωση των δυνάμεων της Ευρωπαικής προοπτικής πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να περιλαμβάνει όλες τις αξιόλογες δυνάμεις των συγγενών ιδεολογικά κομμάτων.

----Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εκλογές τον Ιούνιο είναι αναπόφευκτο σενάριο, υπό τις σημερινές συνθήκες; Αν στηθούν πάλι κάλπες ποιες θα είναι οι πολιτικές μεταβολές που θα επέλθουν στην χώρα;

Ιδιαίτερη σημασία -όπως σας είπα- έχει να μελετήσουμε προσεκτικά το μήνυμα που εξέπεμψαν οι πολίτες με την ψήφο τους πριν μια εβδομάδα. Και θεωρώ ότι το μήνυμα των εκλογών της Μαϊου είναι σαφές. Είναι μια προτροπή προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν με υπευθυνότητα, προτάσσοντας το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον. Ο κόσμος προχθές μας ζήτησε να τα βρούμε και όχι να σύρουμε ξανά τη χώρα σε εκλογές.

----Τελικά η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία;

Αυτό θα αποτελούσε καταστροφικό σενάριο και πρέπει να αποφευχθεί. Και για να αποφευχθεί χρειάζεται ορισμένες δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και να αντιληφθούν το νέο ρόλο που απέκτησαν, εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση των πολιτών. Πρέπει να σταματήσουν να μετέρχονται των μεθόδων της συνεχούς αμφισβήτησης, της διαμαρτυρίας και της καταγγελίας που ήξεραν μέχρι τώρα. Αυτή εδώ είναι η ώρα της ευθύνης. Είναι η ώρα να περάσουν από τη στείρα διαφωνία στη μάχη της διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζουν νοοτροπίες προσκολλημένες στο χθες και όχι στον κίνδυνο που ελλοχεύει το σήμερα.

---Η οικονομία της χώρας αντέχει νέες εκλογές τον Ιούνιο;
Η οικονομία της χώρας χρειάζεται αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Και για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Όπως σας είπα και πριν, εάν η αριστερά δεν αντιληφθεί την ευθύνη που της αναλογεί και συνεχίσει να καταθέτει ανεφάρμοστες προτάσεις και να εμμένει σε πολιτικές χρεωκοπίας, θα πρέπει μετά να αναλάβει το κόστος και να λογοδοτήσει στους πολίτες για τα δεινά που θα έχει επιφέρει. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσει ως πυλώνας πολιτικής σταθερότητας και δεν θα επιτρέψει να γίνει η πατρίδα μας «Κούβα της Μεσογείου».