Συνέντευξη στον Επενδυτή

 -Κύριε Βαρβιτσιώτη, τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά και η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει και τις νέες εκλογές;

Οι νέες εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο εθνικό σταυροδρόμι για την ευρωπαϊκή προοπτική και την ιστορική εξέλιξη της χώρας. Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν απάντηση στις δυνάμεις του κοινωνικού διχασμού και της διεθνούς απομόνωσης που αγνόησαν τη νωπή λαϊκή εντολή για συνεργασία και έθεσαν μόνη προτεραιότητα την αύξηση των ποσοστών τους. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, οφείλει να μιλήσει σε εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας, που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της στις 6 Μαΐου, χωρίς διαχωρισμούς και ιδεολογικές οχυρώσεις. Θα μιλήσουμε σε όλους, με προτεραιότητα όμως, στους νέους ανθρώπους, στους επαγγελματίες, στη μεσαία τάξη και γενικά στα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας. Η σύμπραξή τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της επόμενης ημέρας είναι αναγκαία.


-Μπορεί να κατακτήσει τέτοιο ποσοστό που να επιτρέπει να έχει τη πρωτοβουλία των κινήσεων;

Δυστυχώς απ΄ότι φάνηκε δεν αρκεί να έχεις μόνο την πρωτοβουλία, αλλά πρέπει η επόμενη κάλπη να βγάζει τις δυνάμεις που έχουν συγκροτημένο πρόγραμμα και πιστεύουν στην σταθερότητα και την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή προοπτική. Χρειάζεται να καταδικασθούν ο λαϊκισμός και η επαναφορά του κρατισμού μιας άλλης εποχής, που εν πολλοίς μας οδήγησαν εδώ. Σας ξεκαθαρίζω λοιπόν, ότι δεν θα προτάξουμε το κομματικό μας «εγώ» ούτε θα επιζητήσουμε «ποσοστά φούσκες», που θα βασίζονται σε κενές περιεχομένου υποσχέσεις τύπου «Λεφτά Υπάρχουν». Αυτό που θα πράξουμε είναι να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία για τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιστρέψει η σταθερότητα και η ανάπτυξη στον τόπο μας. Θα σας πω μόνο, ότι τώρα που μιλάμε, η αγορά έχει «νεκρώσει» και καθημερινά λόγω της αστάθειας να προστίθενται νέοι άνεργοι στους κατάλογους του ΟΑΕΔ. Αυτές είναι οι συνέπειες της ακυβερνησίας και σε αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος.

-Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε κάλεσμα για την επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης. Βλέπετε να υπάρχει ανταπόκριση ;

Προσωπικά μιλάω γι αυτήν την ανάγκη επανένωσης εδώ και πολύ καιρό. Η σύνθεση όμως δεν θα πρέπει να έχει προσωπικά, αλλά πολιτικά χαρακτηριστικά. Να είναι δηλαδή μία σύγκλιση προγραμματικών θέσεων στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της παραμονής της χώρας στο Ευρώ και της αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Η κρισιμότητα των στιγμών αυτό επιτάσσει, μία ενωμένη κεντροδεξιά. Πιστεύω ότι σε αυτό το κάλεσμα θα ανταποκριθούν όλοι.

-Εσείς, από την αρχή λέγατε πως σε αυτές τις δύσκολες ώρες έπρεπε να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές και να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας... Έχει αλλάξει κάτι στην άποψη σας αν το αποτέλεσμα και των επόμενων εκλογών είναι παρόμοιο με αυτό της 6ης Μαΐου;

Δυστυχώς οι προσωπικές στρατηγικές δεν οδήγησαν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος των προσεχών εκλογών χρειάζεται εθνική συνεννόηση και κυρίως συνεργασία όλων των δυνάμεων. Η πατρίδα μας δεν πρέπει να ζήσει ένα νέο εθνικό διχασμό γιατί αυτό θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Χρειάζεται συνεννόηση όλων των δυνάμεων απ΄όλο το πολιτικό φάσμα και κυρίως το ξαναλέω, ευρεία κοινωνική συναίνεση. Δεν είναι ώρα να ανασηκώνουμε τις κομματικές μας διαφορές. Είναι ώρα να συνεργασθούμε και κυρίως να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι θέλουμε να παραμείνουμε στο Ευρώ χωρίς λιτότητα, με ανάπτυξη και όχι φτωχοποίηση των Ελλήνων.