Επιτακτική η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Η σημερινή περίοδος αποτελεί την κρισιμότερη μεταπολεμικά για το μέλλον της χώρας μας. Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενός συμβολαίου αμοιβαίας ειλικρίνειας με τους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να τολμήσουμε μιλώντας για όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τις απαραίτητες βάσεις για μία νέα αφετηρία. Ως Νέα Δημοκρατία, πήραμε την πρωτοβουλία και αναδείξαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε κορυφαία εθνική προτεραιότητά μας, παράλληλα με την ανάγκη άμεσης διεξόδου της χώρας μας από την κρίση.
Ο υφιστάμενος Καταστατικός Χάρτης δεν μπορεί να αφουγκρασθεί και να εκφράσει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία. Εκφράζει περισσότερο ένα σύστημα που απέτυχε. Είναι καιρός να στείλουμε το μήνυμα ότι αντιληφθήκαμε τα λάθη μας και επιτέλους να αλλάξουμε όσα μας κρατούν πίσω. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος είναι το περίφημο άρθρο 86, του νόμου δηλαδή που προστατεύει τους Υπουργούς και διαχωρίζει τους πολίτες. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία των Υπουργών και βεβαίως καταλογισμός ευθύνης τετελεσμένων πράξεων ή παραλείψεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Με την προτεινόμενη κατάργηση των αδικαιολόγητων εκφάνσεων της βουλευτικής ασυλίας και της εξαιρετικά σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των Υπουργών, εξοβελίζουμε τις μομφές για ασυδοσία του πολιτικού κόσμου και εμπεδώνουμε το αίσθημα της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και το άνοιγμα των κρατικών πανεπιστήμιων στον ανταγωνισμό. Το άρθρο 16, προσπαθώντας να αποκλείσει νομικά κάθε άλλη μορφή εκπαίδευσης, ευνούχισε την ελληνική Παιδεία. Η ουσιαστική διάκριση των λειτουργιών με την δικαιοσύνη να είναι πραγματικά ανεξάρτητη μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις αλλά παράλληλα να διασφαλίζεται η έγκαιρη απονομή της. Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης. Η προστασία του περιβάλλοντος, που δεν θα πρέπει να ανακόπτει την οικονομική εκμετάλλευση της γης, με την αλλαγή στο άρθρο 24.
Σημαντικό είναι να καταλάβουμε γιατί φθάσαμε εδώ, σε αυτή την οριακή θέση για την οικονομία μας και τη χώρα μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Σε μία νέα αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να τεθεί αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο στην άσκηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής προκειμένου να θωρακίσουμε την οικονομία από τις λαϊκίστικες κυβερνήσεις. Βρισκόμαστε σε οριακή πλέον θέση και δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Πρώτα το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει ένα μήνυμα αλλαγής νοοτροπίας.
Με το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και την ασυνεννοησία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση αναδείχθηκε και μία άλλη προτεραιότητα. Αυτή της θέσπισης υποχρεωτικής τετραετούς θητείας της Βουλής ώστε η χώρα μας να πάψει να βιώνει μία μακρά προεκλογική περίοδο από την επόμενη ημέρα κιόλας των εκλογών. Μολονότι η θητεία της Βουλής είναι τετραετής, σχεδόν ποτέ δεν τηρείται ο χρόνος για τον οποίο δίνεται από τον λαό η σχετική εντολή. Η θητεία όμως της Βουλής οφείλει να είναι σταθερή, όπως και οι κυβερνήσεις που αναδεικνύει. Η πρόωρη διάλυση της Βουλής μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να επιτρέπεται.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν με αίσθημα ευθύνης και χωρίς κομματικές εμμονές ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική και ρεαλιστική συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει όραμα ξανά στην κοινωνία. Η πρόκληση είναι δύσκολη όμως αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός δίκαιου και σύγχρονου κράτους που θα έχει επίκεντρο τον πολίτη.

Δημοσιεύτηκε στη Βραδυνή 09/06/2012