ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Έκδοση χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ
 
    Εν όψει του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση των νέων χαρτονομισμάτων του ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, θα έχουν διαφορετικά υδατογραφήματα, δίδεται η ευκαιρία υποβολής νέων προτάσεων πολιτικής με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους ευρωπαίους πολίτες. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική δυνατότητα για τη χώρα μας να καταθέσει επισήμως την πρόταση για την έκδοση χαρτονομισμάτων του 1 και 2 ευρώ.
    Η έκδοση χαρτονομισμάτων του 1 και των 2 ευρώ, σε μία περίοδο γενικευμένων περικοπών, που αγγίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των πολιτών, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα μας, στην τόνωση της αγοράς, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας και συνάμα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογο αίτημα είχε διατυπώσει στο παρελθόν η Ιταλία, ενώ την πρόταση τη συμμερίζονται απολύτως οι εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς, εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια (ΕΣΕΕ και ΕΒΕΑ). Για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες επιβάλλεται μια συνολική αναθεώρηση των πολιτικών και των μέσων συναλλαγματικής πολιτικής από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατόπιν των ανωτέρω:

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών, εν όψει του σχεδίου της ΕΚΤ για έκδοση νέων χαρτονομισμάτων ευρώ, να υιοθετήσει την πρόταση και να καταθέσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα το σχετικό αίτημα έκδοσης χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ;