Ομιλία στη συνεδρίαση του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τους συμμετέχοντες στις εργασίες της 40ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΣΕΠ.

Εμείς, οι λαοί της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου, έχουμε αναλάβει μια ισχυρή και ξεκάθαρη δέσμευση να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας. Αυτή η δέσμευση έχει πολύ ισχυρά θεμέλια. Την επιθυμία μας:

• να ενισχύσουμε περαιτέρω τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας
• να χτίσουμε νέες γέφυρες αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας
• να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε όσα – και είναι πολλά αυτά – μας ένωσαν στην πορεία των αιώνων, όσα μπορούν και σήμερα να μας ενώσουν σε μια κοινή πορεία προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.

Σύντομα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή της. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας και επέκτασής της σε νέους τομείς.
Όλα τα κοινοβούλια μαζί, σε στενή και αγαστή συνεργασία, διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο ώστε η PABSEC να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό διακοινοβουλευτικό φόρουμ που παρέχει πολιτική και νομοθετική υποστήριξη στα σχέδια περιφερειακής συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ.
Παράλληλα, η Συνέλευση μας, χρόνο με το χρόνο αναδεικνύεται σε ένα αξιόπιστο διακοινοβουλευτικό μηχανισμό για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών μελών και των λαών τους. Είναι άλλη μία απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί μια ισχυρή συνισταμένη και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη προώθηση των διμερών, αλλά και των πολυμερών διακρατικών σχέσεων.
Σήμερα, μοιραζόμαστε όλοι την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε σταθερότητα και ευημερία για τις παρευξείνιες χώρες.
Για την Ελλάδα, αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος. Υποστηρίζουμε ενεργά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι θα γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ. Επιδιώκουμε αυτό το στόχο ακλόνητα γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεταμορφώσουμε την περιοχή μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά και για να την απομακρύνουμε οριστικά από το τραυματικό παρελθόν της.

Όλοι συμφωνούμε για τις προτεραιότητες και τους στόχους της Συνέλευσης μας και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω και στενότερη συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συστηματική προσπάθεια, προωθώντας πολιτικές και δράσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο τώρα που ο διάλογος μεταξύ της Ευρώπης και των παρευξείνιων χωρών συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και για τις χώρες της περιοχής.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων έχει προωθήσει θέματα που στόχο τους έχουν την ενίσχυση συνεργασίας των κοινοβουλίων και τη βελτίωση των νομοθετικών πλαισίων σε σημαντικά ζητήματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, το τράφικινγκ, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα ναρκωτικά, τη πάταξη της τρομοκρατίας, τις τηλεπικοινωνίες, τις επιστήμες και την τεχνολογία.Πρόκειται για ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που συμπεριλαμβάνει βασικούς τομείς της περιφερειακής συνεργασίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, το θέμα της συζήτησης αφορά στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι για κάθε χρήστη.
Η διαθεσιμότητα, η αξιοπιστία, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των σημερινών, αλλά και μελλοντικών, δικτύων επικοινωνιών, πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών αποτελούν προκλήσεις ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία. Χωρίς ασφαλή δίκτυα επικοινωνιών, η σταθερότητα, η ευημερία και η εθνική ασφάλεια βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει οι εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες να κινούνται με γοργούς ρυθμούς, ακολουθώντας την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά ταυτοχρόνως, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών.
Τα δε κοινοβούλια, οφείλουν να τοποθετηθούν ενεργά στο ζήτημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και να συμβάλλουν στην ενίσχυση των μέτρων στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών στα κράτη - μέλη ΟΣΕΠ ως ουσιώδες μέσο προς την οδό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η εγγύηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποτελεί τώρα μια βασική πρόκληση για τα κράτη, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
σήμερα περισσότερο από ποτέ, εν όψει και των παγκόσμιων δυσμενών οικονομικών συγκυριών, η Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση, πρέπει να προωθήσει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση αναπτυξιακών πολιτικών, με την ευρύτερη περιοχή να αποτελεί νησίδα πολιτικής σταθερότητας.
Η οικονομική ύφεση πλήττει όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, με συνέπειες που ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ωστόσο, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη συνεννόησης και στενής συνεργασίας, καθώς και λήψης συντονισμένων μέτρων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ως ο μόνος δρόμος για την επάνοδο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αποτροπή ολέθριων καταχρήσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται, η οποία σηματοδοτεί την αύξηση της αλληλεξάρτησης των ευρωπαϊκών κρατών και θα πρέπει να κατευθύνει τα κράτη προς τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, τη δημιουργία κοινών υποδομών, την ενθάρρυνση του εμπορίου και των επιχειρηματικών σχέσεων και συνεργασιών. Επιβάλλεται στενή συνεργασία και αλληλεγγύη για να αποφύγουμε την εσωστρέφεια και την αύξηση του προστατευτισμού. Επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να καταγράψουμε τις δυνατότητές μας, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για να αναζητήσουμε νέες προοπτικές. Για να προγραμματίσουμε συνεργατικές δράσεις με στόχευση και ορίζοντα ώστε να μετατρέψουμε την αβεβαιότητα του σήμερα σ’ ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης.
Στη διαδικασία αυτή, το διαδίκτυο έχει ουσιαστικό ρόλο, γεγονός που καθιστά την ασφάλεια στη χρήση του σημαντικό παράγοντα για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη των κοινωνιών μας.
Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων, όπως και οι υπόλοιπες Επιτροπές, κάθε μία στον τομέα της, θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών και θα προωθήσει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε έχει κάνει κατά τη διάρκεια όλων αυτών των είκοσι ετών.


Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας
Ευχαριστώ πολύ