ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Ωράρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Σε μία περίοδο που προτεραιότητα στον τόπο μας είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μας και φυσικά η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, τα ελληνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, λειτουργώντας σε ένα καθεστώς ασάφειας, όχι μόνο δεν τηρούν ωράρια ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των επισκεπτών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δικά τους ωράρια.
Συγκεκριμένα μουσεία, μάλιστα με υψηλό δείκτη επισκεψιμότητας, λειτουργούν με αβέβαια ωράρια για όσους επιχειρήσουν να τα επισκεφθούν. Για παράδειγμα, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, το οποίο βρίσκεται στη Βεργίνα, λειτουργεί έως τις 14:30 παρά το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού αναγράφεται ότι οι ώρες του χειμερινού ωραρίου είναι 10:00-17:00. Αν δηλαδή κάποιος επισκέπτης θελήσει να επισκεφθεί ορισμένα ελληνικά μουσεία σήμερα, ανάμεσα τους και το προαναφερόμενο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα καταφέρει από το απρόβλεπτο ωράριο λειτουργίας τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να υπάρχουν ωράρια πολλών ταχυτήτων και μείωση των τουριστικών εσόδων από ακυρώσεις επισκέψεων τουριστών. Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Ποια είναι τα επίσημα και σταθερά ωράρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας;
• Προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να επανεξετάσει τα ωράρια λειτουργίας με στόχο αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επισκεπτών;


Ημερομηνία Ο ερωτών βουλευτής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης