Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 9/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με αφορμή την λίστα Λαγκάρντ:

«Ο κ. Καμμένος όχι μόνο έκανε ένα πολιτικό φάουλ, αλλά δείχνει πραγματικά με τη στάση του, παλινδρομώντας σε συμμαχία μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Χρυσής Αυγής, ότι όντως το κόμμα αυτό όχι μόνο δεν έχει πολιτικό στίγμα, αλλά δημιουργήθηκε μόνο στο πνεύμα του "όχι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά". Και στη συνέχεια, δεν έχει κανένα χώρο στον οποίο μπορεί να κινηθεί. Όλες οι δύσκολες υποθέσεις αναδεικνύουν τελικά την ικανότητα κάποιων να έχουν τη νηφαλιότητα και τη σοβαρότητα, να καταθέτουν μια αξιόπιστη πρόταση ή αναδεικνύουν τον φανατισμό και την άστοχη πολιτική διαδρομή. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Καμμένο, αναφέρομαι και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον κ. Βενιζέλο, ποινικών και όχι πολιτικών ευθυνών, τις οποίες όμως αδυνατεί να αποδώσει. Διάβασα με πολύ προσοχή τη πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη λίστα Λαγκάρντ και πέρα από τα ¾ των σελίδων - που είναι ένα πολιτικό μανιφέστο, ένα λιβελογράφημα,το οποίο θα μπορούσε να έχει γραφτεί και από τους καταληψίες της Βίλας Αμαλία-, στη συνέχεια, δεν τεκμηριώνει σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε ποινική ευθύνη. Η μόνη πραγματική ποινική ευθύνη που καταλογίζεται στον κ. Βενιζέλο είναι αυτή της υπεξαίρεσης εγγράφου από υπάλληλο, έτσι είναι το άρθρο του Ποινικού Κώδικα - διότι όταν μιλάμε για ποινικές ευθύνες, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι αόριστες. Αναφέρονται σε συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα και για να εμπίπτει κανείς σε αυτό το άρθρο, θα πρέπει η πράξη να συνοδεύεται από κίνητρα, ποινικά κολάσιμα, όπως ο δόλος. Ο κ. Βενιζέλος έκανε κάτι το οποίο κάνουν όλοι οι πολιτικοί, διατηρεί ένα αντίγραφο στο προσωπικό του αρχείο».
* Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο:

«Στη θέση του κ. Βενιζέλου θα ζητούσα από μόνος μου να είμαι αντικείμενο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής, διότι είναι χειρότερη η υπόνοια, η οποία αφήνεται για εκείνον, ότι δηλαδή κράτησε το στικάκι και μέσω αυτού εκβίασε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ -αυτό αφήνει να υπονοηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τουλάχιστον τα στελέχη του σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους-, για να αποκομίσω οικονομικά ή πολιτικά οφέλη. Επειδή αυτή η κατηγορία - μέχρι τώρα αβάσιμη - είναι μόνο στην έννοια της υπόνοιας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως εκτοξεύεται, στη θέση του κ. Βενιζέλου θα είχα ζητήσει να είμαι αντικείμενο της προανακριτικής επιτροπής για ένα και μοναδικό λόγο. Να αποδείξουν ότι εκμεταλλεύτηκε και χρησιμοποίησε το περιεχόμενο αυτής της λίστας. Αυτό είναι πραγματικά κάτι το οποίο δεν έχει φανεί από κανέναν όλους όσοι εγκαλούν ή κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχουν δώσει ούτε μια, έστω αποχρώσα, ένδειξη ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Δεν έχουν αναφέρει ούτε το ελάχιστο περιστατικό στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει αναφορά ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε χρήση του υλικού».
* Για πρόταση μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης:

«Γενικά ζητάω τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να ξαναπάμε στη διαφοροποίηση του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, έτσι όπως υπήρχε. Ζητάω, εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι, που είχε θέσει η κυβέρνηση, να μειωθεί ο φόρος, ώστε να αυξηθεί και η κατανάλωση».

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι δεν το κάνουν, εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτό είναι θέμα οικονομετρίας. Περιμένω να μου εξηγηθεί το σκεπτικό, βάσει του οποίου δεν συμβαίνει. Αυτό που πρέπει πάντως να αντιληφθούμε είναι ότι το ελληνικό κράτος αποδεικνύει ότι έχει μιαν αλλοπρόσαλλη πολιτική απέναντι στα θέματα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, θέρμανσης και ούτω καθεξής.

Αντί να υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης για αντικατάσταση των καυστήρων με φυσικό αέριο, με ενίσχυση των τελών σύνδεσης φυσικού αερίου, ώστε να μην φοροδιαφεύγει η εταιρία και να μην γίνεται λαθραία διακίνηση, δεν έχει γίνει καμία τέτοια αντισταθμιστική κίνηση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει επιστρέψει στη καύση ξύλων και στο πέλετ, που είναι πολύ πιο ρυπογόνα, να έχει ήδη κάνει επενδύσεις σε ενεργειακά τζάκια, σόμπες ή οτιδήποτε άλλο και βέβαια, να έχουμε χάσει από τα πιο καθαρά καύσιμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει και περιβαλλοντικό πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι πάρα πολύ κόσμος φέτος δεν θερμαίνεται και αυτό αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και κοινωνική αδικία».