Την κοινή επιταγή για επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς και τα τολμηρά βήματα που περιέχει ο νέος νόμος στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, τόνισε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τον Επενδυτικό Νόμο ο Βουλευτής Ν.Δ στη Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κος Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν τη διαμόρφωση του θεσμικού περιβάλλοντος φιλικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε τροχιά σταθεροποίησης. «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν αποτελεσματικό κράτος, τόνωση της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επικαλούμενος, μάλιστα παραδείγματα του παρελθόντος, επικεντρώθηκε στην περίοδο οικοδόμησης του μετεμφυλιακού κράτους, όταν και η χώρα είχε μετατραπεί σε υποδοχέα επενδύσεων και γνώριζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ως συνέπεια του φιλικού και σταθερού πλαισίου που είχε διαμορφώσει για την προσέλκυση επενδύσεων. Επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, τη διάταξη του Συντάγματος του 1952 και τις θεσμικές εγγυήσεις που παρείχε για την προστασία των επενδύσεων, τόνισε: «Η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν είχαμε επιτυχή παραδείγματα και νόμων αλλά και βούλησης να διαμορφώσουμε ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, πετυχαίναμε πάντα».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κος Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική ευκαιρία να τεθούν οι στόχοι για την ποιότητα των επενδύσεων που πρέπει να προσελκύσει, ώστε να αξιοποιηθούν τα προσόντα των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων. «Θέλουμε επενδύσεις που δε θα προσφέρουν απλά θέσεις εργασίας που μπορούν να αποδειχθούν πρόσκαιρες, αλλά θέσεις εργασίας κεφαλαίου με στρατηγικό χαρακτήρα, ώστε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των ανθρώπων της», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε μία σειρά θετικών αλλαγών που εισάγει ο επενδυτικός νόμος και έχουν ως κοινό παρανομαστή την μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις, σε απόλυτη συνάρτηση με τις αρχές της διαφάνειας. Σε αυτή την στρατηγική, της ταχύτερης ολοκλήρωσης των επενδύσεων, επικρότησε μία σειρά αλλαγών, όπως τη σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, του κεντρικού αδειοδοτικού οργάνου, την έκδοση «πολυάδειας», την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγυητικής επιστολής συμμετοχής των επενδυτών, την εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας, τη χορήγησης αδειών παραμονής σε επενδυτές που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας, καθώς και τη λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων.

Ο κος Βαρβιτσιώτης, αναφορικά, με τη δημιουργία της «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΤΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» , η οποία θα έχει την ευθύνη της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου, τόνισε ότι καταρχήν είναι θετικός, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια πρόταση άλλωστε είχε διατυπώσει και ο ίδιος στο παρελθόν, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη αυτής της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της. Μάλιστα, πρότεινε τη συμμετοχή εκπροσώπου των όμορων δήμων στη διαχείριση και διοίκηση της νεοϊδρυόμενης εταιρείας, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κος Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία η χώρα να αφήσει ένα «χθες» που έχει ξεφτίσει και να προχωρήσει μπροστά. « Ένα χθες του κρατισμού, της αλόγιστης κατανάλωσης με δανεικά, της εσωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της γραφειοκρατίας που έπνιγε την επενδυτική πρωτοβουλία. Και στο αύριο που γεννιέται, και που όλοι πρέπει, ανεξαρτήτως κομμάτων, πρέπει να στηρίξουμε. Διότι, η μόνη ελπίδα στους νέους ανθρώπους αλλά και τους ανέργους όλων των ηλικιών είναι ότι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα δημιουργηθούν μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων» , υπογράμμισε χαρακτηριστικά.