ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 
Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Διπλή φορολόγηση των φοιτητών στις Η.Π.Α

Τη στιγμή που εκατοντάδες έλληνες φοιτητές μέσω υποτροφιών επιλέγουν να ακολουθήσουν τις σπουδές σε εγνωσμένης και υψηλού κύρους πανεπιστήμια στις Η.Π.Α αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά την ελληνική κρατική ολιγωρία. Διότι, το ελληνικό κράτος δεν έχει αναθεωρήσει τη σύμβαση διπλής φορολογίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αποτέλεσμα τα χρήματα των υποτροφιών να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές συγκριτικά με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών.


Η σύμβαση που ρυθμίζει το καθεστώς μεταξύ των δύο χωρών, η οποία υπογράφηκε τη 20η Φεβρουαρίου 1950 και κυρώθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 2548/1953, είναι φυσικό να μην καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις με δεδομένες τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί από τότε στην παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν προχωρήσει σε επικαιροποίηση των διακρατικών συμβάσεων τους με τις Η.Π.Α και οι φοιτητές που προέρχονται από τις χώρες αυτές απολαμβάνουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη σύμβαση ώστε να μην υπάρχει αυτή η φορολογική ανισορροπία και ο διαχωρισμός των ελλήνων φοιτητών στις Η.Π.Α;Ο ερωτών βουλευτής


Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης