Τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ :

 Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω στην κυρία Βαλαβάνη ότι δεν ξέρω τι υποσχεθήκατε ότι θα ασκήσετε πριν από λίγο. Γιατί εγώ θα σας διαβάσω τι ακριβώς λέει το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έτσι όπως εκδόθηκε το Μάρτιο του 2013 και τιτλοφορείται για ένα «δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα». Κύριε Πρόεδρε, γράφει στο site του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φορολογία περιουσίας, κεφάλαιο Η’, πρώτο «φόρος μεγάλης περιουσίας, ο οποίος θα έχει υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας». Παραδείγματος χάρη, «300.000 ευρώ ανά άτομο, ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία. Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα, θα καταργεί τα σχετικά τέλη που ισχύουν σήμερα, θα φορολογεί την κατοχή – όχι το εισόδημα – της μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας. Με το φόρο μεγάλης περιουσίας, βάση περιουσιολογίου, θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών – όχι τόκου καταθέσεων- που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσο κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό». Αυτή είναι η πρότασή σας. Κύριε Πρόεδρε ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, δεν μιλάει για φορολόγηση καταθέσεων, γιατί αυτή είναι η πρότασή του. Φορολογεί τις καταθέσεις, ας το ακούει ο ελληνικός λαός και ας μην μένουμε στο παράδειγμα του κ.Γλέζου που προσπαθούν τόσο καιρό να το αλλάξουν, να το μεταβάλουν. Αυτό είναι το πρόγραμμά τους που εκδώσανε το Μάρτιο και παρουσίασαν στο ΕΒΕΑ.
Τώρα μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης. Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο με αυτόν τον τρόπο, τον οποίο γίνεται, της στερεί τη δυνατότητα διατήρησης του πλεονεκτήματος που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και όποιος πει το αντίθετο, θα κάνει λάθος. Όμως, εγώ θέλω να ξέρω, άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της Κυπριακής κρίσης δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι; Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, συζήτηση, με τα επιτελεία της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2011. Το τελευταίο εξάμηνο του 2012, ο κ. Χριστόφιας, έκανε αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μάλιστα, θυμόμαστε και δραματικές σκηνές, όπου πήγε στην Ένωση των εργαζομένων της Κύπρου και κλαίγοντας τους είπε ότι «εγώ δεν θα σας κόψω τους μισθούς». Δεν υπήρξαν άλλες λύσεις, ώστε να μην αυτοπυροβοληθούν στο βαθμό που τους εζητήθη στην τελευταία συνεδρίαση του EUROGROUP με αυτήν την πολύ άσχημη εξέλιξη, δηλαδή, του να στερήσουν τη δυνατότητά τους να είναι ένα περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο; Δεν είχαν συζητηθεί στα EUROGROUP που μετέχετε εσείς το τελευταίο εξάμηνο, αλλά φαντάζομαι ότι έχετε και την πληροφόρηση, εναλλακτικά σενάρια; Αυτά τα σενάρια είχαν απορριφθεί; Γιατί αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να ξέρουμε τελικά αν στηρίζουμε μία πολιτική και ποιες εναλλακτικές έχει.
Πριν από μερικές δεκαετίες, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος ως Υπουργός των Εξωτερικών, τη δεκαετία του ΄60 είχε διαχειριστεί και τις Συμφωνίες της Ζυρίχης, έγραψε ένα βιβλίο για το Κυπριακό, που ο τίτλος του ήταν «Ιστορία χαμένων ευκαιριών» και αναφερόταν στις αλλεπάλληλες απορρίψεις διαφόρων σχεδίων επίλυσης του Κυπριακού, όπως το Σχέδιο Άτζερσον, τη Συμφωνία της Ζυρίχης κ.ο.κ.. Εύχομαι πραγματικά από τα βάθη της καρδιάς μου και όχι μόνο γιατί αισθάνομαι αλληλέγγυος προς τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι, πέρα από τον ιστορικό δεσμό, τόσο άρρηκτα δεμένη η οικονομική μας σχέση, ώστε πιστεύω, ότι οποιαδήποτε κακή εξέλιξη στην Κύπρο, επηρεάζει άμεσα την πραγματική μας οικονομία, πέρα από το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, έτσι όπως το περιγράψαμε με τις τράπεζες. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που θα θιγούν, θα θιγεί η κατανάλωση, ο τουρισμός, το εξωτερικό μας εμπόριο, όπου η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που συναλλασσόμαστε. Η οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη στην Κύπρο, μας επηρεάζει σε όλους τους δείκτες, σε όλα τα μεγέθη.
Κύριε Υπουργέ, η ευχή η οποία κάνω είναι να μην είναι πραγματικά μία χαμένη ευκαιρία και να μην επιστρέψουν, μετά από απόρριψη του οποιουδήποτε ρωσικού δανείου, της οποιασδήποτε ιδιαίτερης σχέσης με άλλες χώρες με γεωπολιτικά ανταλλάγματα στο ΕUROGROUP και η πρόθεση είναι χειρότερη.

Εκεί θα πρέπει να είναι ουσιαστική η συμβολή της Ελλάδος προς τη βελτίωση της πρότασης, αλλά όχι αλλοίωσής της με τη μορφή του τιμωρητικού χαρακτήρα για το Κυπριακό Κοινοβούλιο που είπε όχι στο πακέτο, έτσι όπως προτάθηκε.