ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά μπερδεύτηκα. Ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για την απιστία ή όχι; Η κ. Κωνσταντοπούλου μας είπε ότι ήταν δικιά της ιδέα στην πρόταση που κατέθεσε τον Ιανουάριο. Ο κ. Κοντονής μας είπε ότι είναι λάθος σήμερα να διευρύνουμε το κατηγορητήριο για απιστία. Αυτό δείχνει, όχι μόνο το μέγεθος της διάστασης των απόψεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην ίδια Επιτροπή…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό καταλάβατε;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν τον ακούσατε τον κ. Κοντονή, πριν από λίγο; Μονίμως έχετε βάλει ένα ιδιαίτερο ακουστικό στο αφτί σας να ακούτε μόνο ό,τι θέλετε; Ε, αλίμονο!

Ακούσαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια γιατί είναι λάθος και προσχηματική η διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε ό,τι αφορά την απιστία. Διότι δεν θεωρεί ο κ. Κοντονής ότι ήρθε με επισημότητα, με όλους τους τύπου η λίστα Λαγκάρντ με στόχο τη διερεύνησή της για φορολογικούς και μόνο λόγους από το ελληνικό κράτος. Η απόδειξη αυτού δεν αποτελεί απιστία, διότι η παράλειψη φορολογικού ελέγχου κατά τα όσα μας είπε, δεν συνιστά απιστία ή η παράλειψη αξιοποίησης κρίσιμων στοιχείων, τα οποία τίθενται υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά -όπως κάνετε τους τελευταίους πέντε μήνες- δεν ασχολείστε με την ουσία της υπόθεσης. Δεν ασχολείστε με το αντικείμενο της έρευνάς μας. Ασχολείστε με όλα τα άλλα θέματα για τα οποία η Επιτροπή δεν έχει την εξουσιοδότηση της Ολομέλειας. Ασχολείστε με σενάρια φαντασίας, ότι αυτή η λίστα -προϊόν μυστικών υπηρεσιών- είχε έρθει διαμέσου του Πρέσβη του, κ. Κλη, ο οποίος συνεργαζόταν –έχει φύγει από Πρέσβης- με το ΣΕΒ και διαμέσου μιας περίεργης οδού της Ρωσίας θα ερχόταν στην Ελλάδα για να αξιοποιηθεί. Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα για ποιο λόγο.


Δεύτερον, μας είπατε ότι όλο αυτό αποτελεί ένα αντικείμενο διαπλοκής, διότι μέσα σ’ αυτά τα πρόσωπα που είναι οι καταθέτες θα πρέπει να διερευνήσουμε το λόγο και την αιτία γιατί δεν έγινε η έρευνα. Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει τίποτα. Μάλιστα, ορισμένοι -τους οποίους αρνούμαι να κατονομάσω- πριν από λίγο σ’ αυτό εδώ το Βήμα μας είπαν ότι ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτό είναι επειδή τυγχάνουν άνθρωποι Εβραϊκής-Ισραηλιτικής καταγωγής να είναι καταθέτες. Ως εκ τούτου η διεθνής σιωνιστική συνομωσία επέβαλε τον μη έλεγχό τους. Βεβαίως, με απαράδεκτους στη συνέχεια χαρακτηρισμούς σε ό,τι αφορά το ολοκαύτωμα κ.ο.κ. Άκρως ρατσιστικά, που δείχνουν όμως, μια νοοτροπία: ότι αντί να εξετάζουμε τόσον καιρό τις πράξεις και τις παραλείψεις της Διοίκησης και του κ. Παπακωνσταντίνου, εξετάζουμε με μια διάθεση κουτσομπολιού και στιγματισμού τον οποιονδήποτε έχει καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας, ούτε στα δικαιώματά μας, το δικαίωμα της άσκησης του φορολογικού ελέγχου. Αν, δηλαδή, νόμιμα ή παράνομα καταθέτει. Έχει καταθέσεις στο εξωτερικό κάποιος.
Κρεμάμε –δεν το κάνω εγώ- το κάνουν συνάδελφοι. κρεμάνε κάθε εβδομάδα καινούργια πρόσωπα στα μανταλάκια προς χάρη καλλιέργειας εντυπώσεων. Ενώ η ουσία είναι μία: Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο μια λίστα για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, την έθαψε, την αλλοίωσε, δεν έκανε κανέναν έλεγχο, δεν έδωσε ποτέ καμία διαταγή και παραπλάνησε τους διαδόχους τους ως προς τον τρόπο κτήσης αυτού του συγκεκριμένου στοιχείου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή οφείλουμε να εξετάσουμε. Δεν οφείλουμε να εξετάσουμε ποιος και γιατί έχει καταθέσεις στο εξωτερικό.


Δυστυχώς, άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, οι οποίες δεν λειτουργούν, έπρεπε να το έχουν κάνει. Αν συνέβαλε αυτή η Επιτροπή σε κάτι –την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε- είναι επιτέλους μετά από τόσα χρόνια που συζητάμε για τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς από το ΣΔΟΕ, να καταλήξει το ΣΔΟΕ -με πίεση του Προέδρου, του κ. Μαρκογιαννάκη- και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σε μια συμφωνία-πλαίσιο πώς θα ανταλλάσσουμε στοιχεία. Γιατί μέχρι τώρα, κύριε Πρόεδρε, τα στοιχεία ξέρετε πώς τα έστελναν, όταν ήλεγχαν τους λογαριασμούς; Έκαναν εκτυπώσεις χιλιάδων σελίδων οι τράπεζες και τα έστελναν στο ΣΔΟΕ, το οποίο έπρεπε εκ νέου να τα μηχανογραφήσει. Πρώτη φορά καταρτίστηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας.


Αλλά, δείχνει και ο τρόπος λειτουργίας και εκμετάλλευσης αυτής της Επιτροπής -και αυτών που θέλουν να τη κρατάνε συνεχώς ανοικτή για να δημιουργούν μια οσμή στην κοινή γνώμη- πόσο λάθος είναι και το άρθρο 86. Η Βουλή έπρεπε να σταματάει την ενασχόλησή της δίνοντας το δικαίωμα προς τη δικαιοσύνη να ασκήσει τον προκαταρκτικό έλεγχο. Το πόρισμα της δικαιοσύνης θα έπρεπε να συζητάει πάλι η Βουλή. Θα έπρεπε να είχαμε καταφύγει από την αρχή στη συνδρομή της δικαιοσύνης, έτσι όπως το παράθυρο που μας ανοίγει ο Κανονισμός, μας δίνει. Να μην έχουμε κάνει μια επιτροπή, που κάποιοι την είδαν ως ευκαιρία προσωπικής πολιτικής καταξίωσης και δημόσιας προβολής.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ δεν πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν. Αποτελεί, όμως, τη χειρότερη πράξη που μπορούσε να κάνει ένας Υπουργός που καθημερινά ενώ έβγαζε πύρινους λόγους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ο ίδιος συστηματικά και το επιτελείο του και οι συνεργάτες του και οι Γενικοί του Γραμματείς και όλα τα πρόσωπα του γραφείου του δημιουργούσαν προβλήματα στην άσκηση των φορολογικών ελέγχων.


Θεωρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πλέον των καθηκόντων αυτής της Επιτροπής οφείλουμε να κάνουμε και κάτι άλλο ολοκληρώνοντας τις εργασίες μας. Θα πρέπει πολλές από τις καταθέσεις ανώτατων κρατικών λειτουργών που ήρθαν στην Επιτροπή μας και ανερυθρίαστα μας είπαν ψέματα, να τις παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη και να ασκηθούν διώξεις για ψευδομαρτυρία. Διότι κάποιοι νομίζουν ότι η ελληνική Βουλή θα συνεχίσει να παίζει και κάποιοι που σήμερα κατέχουν δημόσιες θέσεις, ενώ έχουν προφανέστατα ψευδομαρτυρήσει ενώπιον της Επιτροπής μας, οφείλουν άμεσα να παραιτηθούν γιατί είναι ντροπή να έρχονται ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί και να μας λένε «δεν θυμάμαι». Άνθρωποι που διαχειρίζονται τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, δεν θυμούνται! Απαντήσεις του είδους «φαντάζομαι ότι θα του είπα» και «φαντάζομαι ότι θα μου είπε» προκειμένου να αφήνουν το περιθώριο της μετέπειτα διάψευσης.


Κυρία Πρόεδρε, νομίζω για τη θεσμική θωράκιση της ίδιας της Βουλής, το πόρισμα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να είναι ομόφωνο από τα κόμματα. Γιατί αν δεν είναι ομόφωνο από τα κόμματα και από αυτούς που σήμερα συμμετείχαν σε ό,τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί συμπληρωματικά μπορεί να καταθέσουν και τη δική τους ερμηνεία, θεωρώ ότι θα χάσουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι οι πολιτικοί αυτής της χώρας έχουν τη διάθεση επιτέλους και της αυτοκάθαρσης.


Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)