Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:


* Για την ομιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου:

«Είδα στην ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου ορισμένα χαρακτηριστικά και ήταν πολύ διαφορετική από αυτή του Ιανουαρίου».

Δημοσιογράφος: Ήταν περισσότερο πολιτική;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν ήταν μόνο περισσότερο πολιτική, είχε και συναισθηματικό χαρακτήρα, είχε πολλά στοιχεία. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ουσία των όσων είπε, διότι είδατε ότι έγινε -ο σχολιασμός των γεγονότων γύρω από την προανακριτική-, αντικείμενο αμύνης του κ. Παπακωνσταντίνου. Φαντάζομαι θα επιφυλαχθεί των νομίμων δικαιωμάτων του στο μέλλον. Πάντως ήταν πολύ διαφορετική σε τόνο, ύφος και περιεχόμενο, από αυτή που ακούσαμε τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Ενώ τον Ιανουάριο ο ίδιος μπορεί να φανταζόταν ότι αυτό είναι μια ιστορία που δεν τον αγγίζει, νομίζω ότι χτες έδειξε την στάση ενός ανθρώπου που αισθάνεται πλέον ότι σφίγγει πολύ έντονα ο κλοιός γύρω από το πρόσωπό του».

* Για το ΣΔΟΕ:

«Έτσι όπως λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ιδιαίτερα το ΣΔΟΕ στην χώρα μας, δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Είναι παντελώς ακατάλληλοι στο να φέρουν τα αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να φέρουν».

Δημοσιογράφος: Το ΣΔΟΕ;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Βεβαίως. Δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε το προσωπικό, για να ασχοληθεί με θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με πολύπλοκη φοροδιαφυγή. Μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό στο να πιάσει κάποιον ο οποίος δεν κόβει αποδείξεις. Μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό στο να ελέγξει βιβλία και να δει γιατί δεν έχεις αποδώσει ΦΠΑ κάπου. Αλλά για πολύπλοκες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, δεν νομίζω ότι έχει την τεχνογνωσία, το προσωπικό και την εμπειρία, για να τις αντιμετωπίσει. Θα σας πω χαρακτηριστικά γιατί το λέω. Αν δείτε και στην δίκη Τσοχατζόπουλου, το πόρισμα του ΣΔΟΕ κρίνεται από τους συνηγόρους του κ. Τσοχατζόπουλου ως ελλιποβαρές. Και επειδή ήμουν και στην προανακριτική για τον κ. Τσοχατζόπουλο, θα σας έλεγα ότι, όντως, το πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν είχε φτάσει στον βαθμό ολοκλήρωσης που έπρεπε. Στην δική μας περίπτωση, το να χρειάζεται έξι μήνες το ΣΔΟΕ για να ελέγξει τρία πρόσωπα (σ. σ. συγγενείς Γ. Παπακωνσταντίνου) και ακόμα δεν μας έχει φέρει αποτελέσματα... Για να κάνει διασταύρωση στοιχείων και να μας πει... Είναι εξωφρενικό».

* Για το πόρισμα της υπόθεσης Γ. Παπακωνσταντίνου:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση -και σας μιλάω για εμένα προσωπικά, αλλά έχοντας μιλήσει και με όλα τα μέλη της προανακριτικής-, να προχωρήσουμε σε ένα προαποφασισμένο πόρισμα και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των όσων στοιχείων έχουμε συγκεντρώσει, με διάθεση πολιτικού διωγμού. Το θεωρώ ανήθικο, το θεωρώ προβληματικό και σε κάθε περίπτωση, ότι θα αδικήσει την ίδια την διαδικασία».

* Για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών:

«Θα έπρεπε να μην υπάρχει μέσα στο Σύνταγμα η φράση "αμελλητί" στο άρθρο 86, δηλαδή με το που ακούγεται το όνομα ενός υπουργού, πετάνε κάτω τα μολύβια και φέρνουν την υπόθεση στην Βουλή. Θα πρέπει να ολοκληρώνεται η προανάκριση».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Βεβαίως, να ολοκληρώνεται η προανάκριση, να στέλνεται η κατηγορία στην Βουλή. Η Βουλή να αποφασίζει, για να ασκηθεί η δίωξη και από εκεί και πέρα, η δικαιοσύνη να κάνει την κύρια ανάκριση και την περαιτέρω διαδικασία. Δεν νομίζω ότι όλα τα άλλα, αυτό που ζούμε εμείς τους τελευταίους πέντε μήνες, να κάνουμε προανακριτικά καθήκοντα με το μυαλό κάποιων στραμμένο στα φώτα της δημοσιότητας, με την λογική ότι θα πρέπει να κρεμάσουμε στα μανταλάκια εκατοντάδες ανθρώπους που έτυχε να έχουν λεφτά στο εξωτερικό -φορολογημένα ή όχι- και να τους βάλουμε όλους σε ένα καζάνι δημοσιότητας, σε ένα καζάνι διαπλοκής, να τους παρουσιάσουμε ως υπόπτους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κακό για την λειτουργία του συστήματός μας».