« Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πειραιώς, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, πολιτικά στελέχη του υπουργείου, παράγοντες της ναυτιλιακής κοινότητας, αγαπητέ φίλε Κώστα,
Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η συγκίνηση που νιώθω αυτή τη στιγμή. Τιμή για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου σε μία δύσκολη συγκυρία, όπου μία κυβέρνηση έχει επωμιστεί το βάρος μίας δύσκολης μετάβασης της χώρας σε μία περίοδο σταθερότητας. Και βέβαια αισθάνομαι συγκίνηση γιατί ο χώρος της θάλασσας, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι για χρόνια γνώριμο σε μένα, όχι μόνο με την πολιτική μου ιδιότητα, έχοντας διατελέσει και τομεάρχης ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας για μια τετραετία, όχι μόνο με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως δικηγόρου Πειραιώς, αλλά και με την ιδιότητα του ανθρώπου που αγαπάει τη θάλασσα. Του ανθρώπου που πιστεύει ότι αυτή η χώρα, αυτός ο προαιώνιος πολιτισμός μας είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το θαλάσσιο στοιχείο. Εξάλλου κάθε φορά που η χώρα μας, η Ελλάδα μας, βρισκόταν σε πίεση, μία ήταν η διέξοδός της και μία ήταν η δύναμή της, πάντοτε το «Μέγα τε της θαλάσσης κράτος», έτσι όπως το περιγράφει ο Θουκυδίδης.
Είναι σίγουρο ότι στην περίοδο που διανύουμε χρειάζεται όλοι να τρέξουμε. Να τρέξουμε γιατί το μέλλον που εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε για τους νέους ανθρώπους πρέπει να το διαμορφώσουμε τώρα και έπρεπε να το είχαμε κάνει από χθες. Οφείλουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε πολλές παθογένειες, πολλές αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και να κάνουμε τις υπηρεσίες μας να είναι υπηρεσίες προς τον πολίτη και υπηρεσίες για τον πολίτη.
Εμείς βρισκόμαστε εδώ ως υπηρέτες, ως υπηρέτες της νέας γενιάς, ως υπηρέτες μίας Ελλάδας που πρέπει να αναπτυχθεί, ως υπηρέτες ενός οράματος, ότι αυτή η χώρα πρέπει να βγει γρήγορα από αυτή την κρίση που τη μαστίζει. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πυλώνες, έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Η ναυτιλία, που είναι συνυφασμένη με την ελληνική σημαία, είναι αυτή που μας κάνει περήφανους στα πέρατα του κόσμου. Γιατί η ελληνική, η ελληνόκτητος ναυτιλία και η ελληνική ναυτιλία είναι αυτή που μας δίνει πολιτική πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο νησιωτικός χώρος αποτελεί τη δικλείδα του πολιτισμού μας και οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον πολιτισμό, να τον ενισχύσουμε και να τον κάνουμε παραγωγικό και να διευκολύνουμε την τουριστική του ανάπτυξη.
Και βέβαια, ο χώρος της ναυτιλίας, πάνω απ όλα κατακλύζεται από νέους ανθρώπους, νέους εργαζόμενους στη θάλασσα, νέα στελέχη στο Λιμενικό Σώμα, νέους νησιώτες, στους οποίους πρέπει να στρέφουμε την προσοχή μας, νέους επιχειρηματίες που ψάχνουν να βρούνε καινούριες ευκαιρίες. Σε αυτούς τους νέους ανθρώπους εμείς οφείλουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες, γρηγορότερες, πιο αξιόπιστες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Φίλες και φίλοι,
Έρχομαι από την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός μου δήλωσε με σαφήνεια ότι οι υπουργοί οφείλουν να είναι δωρικοί, να λένε λίγα και να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Γι’ αυτό από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια και θέλω σε αυτήν την προσπάθεια να ζητήσω την αρωγή όλων σας. Ξέρω ότι δεν είναι μία εύκολη προσπάθεια, ξέρω ότι ποτέ δεν είναι οι θάλασσες ήρεμες πάντα, ούτε ένας καλός καπετάνιος φαίνεται στη νηνεμία. Ξέρω, όμως, και κάτι άλλο: Ότι το ελληνικό ναυτικό δαιμόνιο είναι αυτό που έχει βγάλει τη χώρα πάρα πολλές φορές από πολλές δυσκολίες και αυτό πρέπει να εμπιστευτούμε ξανά. Να εμπιστευτούμε τους έλληνες ναυτικούς , να εμπιστευτούμε τους έλληνες επιχειρηματίες της θάλασσας, να εμπιστευτούμε τους νησιώτες μας, τους ψαράδες μας, τους αιγαιοπελαγίτες, τους νησιώτες του Ιονίου , των παρακτίων περιοχών.
Φίλες και φίλοι,
Με αυτές τις λίγες σκέψεις εγώ θέλω να σας πω ότι το βάρος της ευθύνης που σήμερα αναλαμβάνω, της τιμής που μου έκανε ο πρωθυπουργός, είναι για μένα μια πρόκληση. Μία πρόκληση να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε την ελληνική ναυτιλία πολύ πιο ισχυρή. Να κάνουμε τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό πρωτοπόρο παγκοσμίως, να μπορέσουμε να φέρουμε και να διατηρήσουμε την εθνική μας συνοχή μέσα από την απρόσκοπτη συγκοινωνία με τη νησιωτική χώρα. Και, βέβαια, να δουλέψουμε για την ασφάλεια, την ασφάλεια του πολίτη, που σήμερα δοκιμάζεται στα νερά του Αιγαίου από την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών.
Έχουμε μπροστά μας στοιχήματα, στοιχήματα αναπτυξιακά για το μέλλον των λιμένων, για τις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να έρθουν, για το πώς οραματιζόμαστε τις παράκτιες ζώνες, για το πώς βλέπουμε το κάθε λιμάνι να γίνεται πόλος ανάπτυξης για κάθε περιοχή της χώρας. Και έχουμε, βέβαια, την πρόκληση να προσφέρουμε στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος τις σωστές υποδομές, τα σωστά εφόδια, μέσα στο περιβάλλον οικονομίας που επιβάλλουν οι καιροί, για να επιτελούν κι αυτοί το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι επιδεικνύουν γενναία αυτοθυσία.
Χαίρομαι, αγαπητέ Κώστα, που διαδέχομαι εσένα στο υπουργείο. Γιατί πρώτα από όλα είσαι ένας άνθρωπος που μπήκε στην πολιτική μέσα από καθαρή διάθεση προσφοράς και αλτρουισμό. Με τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέδειξες ότι μπορείς να φέρεις πολύ πιο κοντά το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές. Κάνοντας ένα σημαντικό νομοθετικό έργο επανασυνέστησες, με τρόπο μέχρι τώρα εξαιρετικό, αυτό το υπουργείο, το οποίο κάποιοι νόμισαν ότι είναι ευκόλως αναλώσιμο. Σου εύχομαι καλές θάλασσες, εύχομαι στην πατρίδα σου τη Χίο να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει και, βέβαια, να σε τιμά με την εμπιστοσύνη της. Σου εύχομαι στα νέα κοινοβουλευτικά καθήκοντα να έχεις λαμπρές επιτυχίες, όπως είχες και πριν αναλάβεις τη θέση του Υπουργού. Εξάλλου, Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, το θέμα είναι πίσω τους να αφήνουν κάτι, πάνω στο οποίο να μπορεί να πατήσει ο επόμενος για να πάει λίγο παραπάνω.
Κι εμείς θέλουμε να πάμε την Ελλάδα ψηλότερα. Εμείς θέλουμε να πάμε την Ελληνική σημαία πάρα πολύ ψηλά και να την κάνουμε σήμα υπερηφάνειας. Ξέρετε τα λόγια ώρες ώρες για να περιγράψεις τα συναισθήματά σου είναι δύσκολα… Αλλά έχουμε χρέος να κάνουμε αυτό το σύμβολο πραγματικά, όταν θα κυματίζει στη θάλασσα, να μας θυμίζει την Ελλάδα που έρχεται και την Ελλάδα που μεγαλώνει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.»