Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα 577 του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη, παρουσίαση - συνέντευξη τύπου για τη λαθραία διακίνηση καπνικών ειδών σε περιοχές αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά το α΄ εξάμηνο του 2013.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σε διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες παρευρέθησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς, ο Διευθυντής Κλάδων Επιχειρήσεων και Ασφάλειας Υποναύαρχος Λ.Σ. Βασίλειος Σιέττος, ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) κ. Θεόδωρος Φλωράτος καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε έμφαση στο ρόλο και τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών εγκληματικότητας.
Επίσης, τονίστηκαν οι ολοένα αυξανόμενες επιτυχίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην πάταξη της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων, ενώ επισημάνθηκε η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), καθώς και με τα υπόλοιπα Σώματα Ασφάλειας.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά για το σύνολο των περιστατικών διακίνησης παράνομων καπνικών προϊόντων δια θαλάσσης, τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, τα κατασχεθέντα μέσα και τα χρηματικά ποσά από τους διαφυγόντες δασμούς κατά το α΄ εξάμηνο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κος Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι σε μία περίοδο που η χώρα αναζητάει έσοδα από κάθε πιθανή πηγή, μέσω και αιματηρών περικοπών που αφορούν μισθωτούς – συνταξιούχους ,η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου δεν μπορεί παρά να είναι κυρίαρχη επιλογή. Παράλληλα, στάθηκε στην αύξηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στα φορτία στα οποία έχουν συλληφθεί: «Το 2011 εντοπίστηκαν 417 φορτία με 744 εκατ. τσιγάρα και το 2012 πιάστηκαν 1151 φορτία. Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για επιτήρηση και ελέγχους , πολλαπλή απασχόληση για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, πολλαπλές δυνάμεις στον τομέα της ασφάλειας και πολλαπλή καταπόνηση των μέσων των οποίων έχουμε. Μέχρι σήμερα, έχουνε κατασχεθεί 128 εκατ. τσιγάρα και 18 φορτηγά και ΙΧ καθώς και κάποια πλωτά μέσα από το Λιμενικό σώμα και από την Ακτοφυλακή μας. Οι διαφυγόντες φόροι μέσα από αυτή την διαδικασία είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κος Βαρβιτσιώτης, εξήρε την αστείρευτη δύναμη που συνεχώς επιδεικνύουν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλα τα στελέχη του Λ/Σ έχουν υποστεί δραματικές περικοπές στα πλαίσια του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, εγώ όμως θέλω να επισημάνω το αίσθημα αυταπάρνησης και το αίσθημα προσήλωσης προς τους στόχους τους, έτσι όπως το εκδηλώνουν καθημερινά και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, για λογαριασμό της πολιτείας, για λογαριασμό της κυβέρνησης και για λογαριασμό των συμπολιτών μας».