• Για τον επιχειρούμενο εξορθολογισμό στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος:

Σε όλο το δημόσιο τομέα εμφανίζονται φαινόμενα κατασπατάλησης ανθρωπίνων πόρων και ελλείψεων.  Θα σας πω εγώ χαρακτηριστικά ότι  έχουμε δύο λιμεναρχεία που καλύπτουν την περιοχή του Αγίου Όρους, τη Δάφνη και την Ιερισσό, στα οποία υπηρετούν ενενήντα άνθρωποι .

Παράλληλα, στην Μυτιλήνη, που είναι ένα από τα Κεντρικά Λιμεναρχεία που δίνουν τη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης,  υπηρετούν εκατόν δέκα. Είναι λογικό ;

Υλοποιώ τις αλλαγές  που χρειάζονται, βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων και στόχων, και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Δεν χρειάζεται να βάλουμε άλλους τρεις χιλιάδες ανθρώπους στο Λιμενικό για να καλύψουμε όλες τις θέσεις. Χρειάζεται , πρώτα από όλα,  να αξιοποιήσουμε παραγωγικά αυτούς που έχουμε.


• Για τους φόρους που καλείται να καταβάλει ο πολίτης

Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα για όσους έχουν ακίνητη περιουσία. Και είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, γιατί όλοι αναγκαζόμαστε, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα,  να πληρώσουμε φόρους που έρχονται από το παρελθόν.  Βλέπω, τις τελευταίες μέρες, μια παλαιότερη  δήλωσή μου για το θέμα αυτό να έχει παραποιηθεί.

Ο Πρωθυπουργός,  από το βήμα της ΔΕΘ, έδωσε τη διάσταση, όχι μόνο της κατανόησης, αλλά και εκείνη της ελπίδας . Ότι δηλαδή είναι η τελευταία χρονιά που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε αυτά τα υπέρογκα ποσά. Καταλαβαίνω, εξάλλου, ότι πάρα πολύς κόσμος δεν έχει να πληρώσει αυτά τα νούμερα.

Γι αυτό το λόγο, πιστεύω, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να πάει σε μία εκλογίκευση. Να είναι ένας και λογικός. Αρκετά έχουν επιβαρυνθεί τα ακίνητα. Η επιβάρυνσή τους  ήταν καταχρηστική όλα αυτά τα χρόνια. Είχε λογικές δήμευσης της περιουσίας.


• Για τους πλειστηριασμούς

Πρέπει να εξεταστούν οι ακραίες περιπτώσεις  που έχουν «κανιβαλίσει» ουσιαστικά την αγορά και έχουν δείξει κακοπιστία μέχρι εκεί που δεν πάει.  Στελέχη του τραπεζικού κλάδου, εξάλλου, με τους οποίους συνομιλώ το τελευταίο διάστημα,  ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει το τραπεζικό  σύστημα σε πλειστηριασμούς πάνω από πέντε χιλιάδες κατ’ έτος.

Δεν πρέπει , σε καμία περίπτωση, να φοβάται ούτε ο ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας, ούτε ο πολίτης που έχει βρεθεί σε μία φυσική αδυναμία να πληρώσει αυτό που αγόρασε με δάνειο, όταν ήταν μέσα στις οικονομικές του δυνατότητες. Αυτός πρέπει να προστατευθεί . Δεν υπάρχει ούτε η διάθεση της Κυβέρνησης αλλά ούτε η διάθεση του τραπεζικού συστήματος να «κοκκινήσουν» όλα αυτά τα δάνεια.


Για το διαγωνισμό προσλήψεων στο Λιμενικό Σώμα:

Πρώτα από όλα ο διαγωνισμός στο Λιμενικό γίνεται όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.  Το Λιμενικό σώμα φέτος απευθύνεται σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια και  σχολές, σε υποψηφίους με συγκεκριμένα προσόντα, ενώ προβλέπονται αυστηρές γραπτές, ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις. Φυσικά όλα αυτά θα διενεργηθούν με απόλυτη αξιοκρατία.

Παράλληλα, δεν είναι  τόσο αυξημένο το ενδιαφέρον , αφού έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο αριθμός των σχολών.  Δεν υπάρχει δηλαδή το φαινόμενο να προκηρύσσουμε εκατό θέσεις και να έρχονται πενήντα χιλιάδες.  Είναι πολύ περιορισμένο το ενδιαφέρον, με ειδικές κατηγορίες.


Για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Είμαστε σε επαγρύπνηση και με πολύ αυξημένες περιπολίες. Σε σχέση με πέρυσι, όλα τα πλωτά μας σκάφη θα  διανύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου διπλάσια μίλια.

Σκεφτείτε ότι στη Μυτιλήνη ένα πλωτό σκάφος που το 2011 έκανε έξι χιλιάδες μίλια, το 2012 διήνυσε  12.000 μίλια, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει, ήδη, διανύσει 13.00 μίλια.

Επιπρόσθετα, προσπαθούμε να διατηρούμε τα μέσα που έχουμε σε ένα αξιόμαχο επίπεδο.

Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια , με αιματηρές οικονομίες . Αιματηρές οικονομίες που εφαρμόζουμε σε όλα τα επίπεδα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες.


• Για την αναβάθμιση του ΟΛΠ

Στον ΟΛΠ υπάρχει η διαδικασία ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας  με την COSCO για την επέκταση της σύμβασης,  επιπλέον 250 εκατομμυρίων. Πρόκειται για μια  επένδυση που θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά ικανό να διαχειρίζεται 6,2 εκατομμύρια containers το χρόνο. Θα είναι  το πρώτο λιμάνι σε ικανότητα στην Μεσόγειο.  Δεν είναι τυχαίο αυτό το νούμερο που σας λέω γιατί  η προηγούμενη σύμβαση μας έλεγε για 3.7 εκατομμύρια container.Τώρα επιτυγχάνουμε σχεδόν τα διπλάσια.

Παράλληλα, υπάρχει η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει και η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Εμείς εκείνο που προτάσσουμε είναι να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η δική μου θέση σε αυτή την προοπτική δεν είναι αρνητική, αρκεί να ικανοποιηθούν οι γενικότεροι στόχοι της χώρας και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Και βέβαια με τον όρο  να έρθουν επιπλέον επενδύσεις στον Πειραιά. Γι’ αυτό δεν συζητάμε, απλά, με πόσα χρήματα θα πουληθεί τελικά ο ΟΛΠ, αλλά, κυρίως, πόσα χρήματα θα έρθει να επενδύσει ο επενδυτής και να δημιουργήσει νέές θέσεις εργασίας. Είναι πλέον εφικτό, όταν φθάσουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας και  παραχωρηθεί  με ένα καλό τίμημα, να έχει εισρεύσει στο λιμάνι, τα τελευταία χρόνια, πάνω  από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.


• Για την αναβάθμιση του ΟΛΘ

Την Παρασκευή συναντήθηκα στη Θεσσαλονίκη  με τον κύριο Μπουτάρη , τον κύριο Αγγελούδη και με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ.

Υπάρχει μία συζήτηση για τη χρήση της πόλης στο λιμάνι, την οποία σέβομαι και ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή. Υπάρχει όμως και το θέμα να αναβαθμιστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να εξυπηρετεί πολύ περισσότερα container απ΄ ότι εξυπηρετεί , να γίνει πόλος για τα Βαλκάνια και την ενδοχώρα. Εμάς, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ανταγωνισμός και στο τιμολόγιο, στοιχείο που είναι σημαντικό για την εσωτερική αγορά.  Σε αυτό το πλαίσιο, καθόμαστε και συζητάμε με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία: Για  να δούμε τον καλύτερο και προσφορότερο τρόπο ανάπτυξης του λιμανιού. 


• Για το ενδεχόμενο πολιτικών ανακατατάξεων ή πρόωρων εκλογών

Ο Αντώνης Σαμαράς αυτή την στιγμή έχει καταφέρει  με την σοβαρότητα, την εργατικότητα, την υπευθυνότητα και την πολιτικό ρεαλισμό, χωρίς μεγάλα λόγια, να κερδίσει την υποστήριξη ακόμα και αυτών που δεν τον ψηφίζουν. Σε καμία περίπτωση, δε τίθεται θέμα αλλαγής Πρωθυπουργού. Και σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν πιστεύω τις εκλογές. Αν πάμε σε εκλογές  σήμερα, χωρίς να κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες που έχουμε κάνει,  είναι ουσιαστικά σαν να «αδειάζουμε την καρδάρα με το γάλα» .