• Για την επέκταση της συμφωνίας COSCO- OΛΠ
ΥΝΑ: Η επέκταση γίνεται με, σαφέστατα, ευνοϊκούς όρους και για τα δύο μέρη. Βεβαίως, η COSCO αναλαμβάνει το δικαίωμα να χτίσει τη δυτική προβλήτα, αλλά, παράλληλα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διπλασιάσει, ουσιαστικά, τη δυνατότητα του Πειραιά. Δηλαδή από τα 3,7 εκατομμύρια containers που μπορεί να διαχειριστεί ο Πειραιάς σήμερα, θα οδηγηθούμε στα 6,2 εκατομμύρια containers, σχεδόν τα διπλάσια. Αυτό θα έχει οφέλη, χωρίς αμφιβολία, και για τις δύο πλευρές.

• Για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ
ΥΝΑ : Εμείς αξιολογούμε στους επενδυτές όχι μόνο το ποιος θα δώσει τα περισσότερα, αλλά και το ποιος σκοπεύει να επενδύσει μελλοντικά τα περισσότερα. Είναι σαφές το τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις: Δε θέλουμε απλώς να γεμίσουμε το δημόσιο ταμείο. Θέλουμε να μεγαλώσουμε το τζίρο και την «πίτα» της χώρας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, πράγμα το οποίο έχουμε καταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία αυτή έχει πετύχει γιατί το λιμάνι του Πειραιά σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και με την επέκταση αυτή ίσως γίνει το μεγαλύτερο.

• Για την πρόσφατη απόφαση για αναδιάρθρωση των Προξενικών Λιμεναρχείων και για το αν θα υπάρξουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας ανάλογες κινήσεις εξορθολογισμού στο μέλλον
ΥΝΑ: Υπάρχει βούληση και το επόμενο βήμα αφορά την αναδιάρθρωση των λιμενικών αρχών σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα «λιμενικό Καλλικράτη» ,τον οποίο επεξεργάζονται οι Υπηρεσίες του Λιμενικού με βάση στατιστικά στοιχεία, δηλαδή τι δραστηριότητα επιδεικνύει το κάθε λιμεναρχείο , πόσα πρόστιμα επέβαλε, πόσους ελέγχους έκανε, πόσα σκάφη είναι νηολογημένα εκεί , τι δραστηριότητα έχει στο παράκτιο μέτωπο κτλ. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη και κάποιοι άλλοι δείκτες, όπως ο δείκτης απόδοσης προσωπικού. Αξιολογούμε, με λίγα λόγια, πού έχουμε περισσότερους ανθρώπους και δεν παράγουν τα αντίστοιχα και πού έχουμε λιγότερους και παράγουν περισσότερα.

Είναι γεγονός ότι με την απόφαση αυτή αρκετοί λιμενικοί σταθμοί και τμήματα θα κλείσουν. Οι έλεγχοι, όμως, δεν πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχει ένα λιμεναρχείο ανά νομό. Απλώς, δε θα έχουμε σε κάθε λιμανάκι και σταθμό. Θα μπορούμε να τοποθετούμε ένα φυλάκιο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν υπάρχει ενδιαφέρον, και να αποστέλλουμε εκεί ένα-δύο στελέχη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν, βεβαίως, σε πιο κεντρικά σημεία και όπου υπάρχει ανάγκη. Επιθυμούμε ενισχυμένα λιμεναρχεία, με ενισχυμένη παρουσία. Και σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίζω ότι από τα νησιά δεν πρόκειται να αφαιρέσουμε καμία παρουσία. Μιλάμε για τους παράκτιους νομούς και ιδιαίτερα για εκείνους της Β. Ελλάδας που σήμερα έχουν υπερπληθώρα προσωπικού.

• Για τις συναντήσεις στο Λονδίνο με τους Έλληνες εφοπλιστές
ΥΝΑ: Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα. Εγώ ζητάω βοήθεια για δύο πράγματα: Όχι μόνο να νηολογήσουν πλοία με την ελληνική σημαία, αλλά και να απορροφήσουν περισσότερους Έλληνες ναυτικούς. Και μάλιστα να απορροφήσουν αυτούς που αποφοιτούν από τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι για να μπορέσουν να γίνουν καπεταναίοι, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι. Σκοπεύω άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να ζητήσω από όλη την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να τους απορροφήσει. Και αυτό, γιατί δεν μπορεί να έχουμε 250 παιδιά που έχουν τελειώσει την ακαδημία και, ενώ έχουν κάνει το πρώτο, δεν έχουν κάνει το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Για την ολοένα αυξανόμενη πόλωση του πολιτικού κλίματος και τι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής:
ΥΝΑ: Ότι κάποιοι επιτείνουν την μπαχαλοποίηση δεν υπάρχει αμφιβολία. Ότι κάποιοι θέλουν να επεκτείνονται τα φαινόμενα αυτοδικίας , επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει, όμως, καμία σχέση με αυτό. Αντιθέτως, επιβεβαιώνεται η θεωρία των δύο άκρων, που πρώτη έχει εκφράσει. Χθες, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός -πιο έντονα από κάθε άλλη φορά- μίλησε τόσο απαξιωτικά εναντίον της Χρυσής Αυγής. Έχει, ήδη, ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο βρίσκονται εκτός των ορίων της νομιμότητας και της δημοκρατικής λογικής αλλά και ότι τελικά είναι εχθροί της πατρίδος, εφόσον αποτελούν υμνητές αυτών που βιαιοπράγησαν κατά της πατρίδας με το χειρότερο τρόπο. Έχει μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή η Νέα Δημοκρατία στο θέμα αυτό. Αυτή η ξεκάθαρη γραμμή, όμως, υπάρχει απέναντι σε όλα τα φαινόμενα της αυτοδικίας. Είτε πρόκειται για αυτοδικία των εργαζομένων οι οποίοι θέλουν είτε με παράνομες απεργίες να σταματούν επιχειρήσεις να λειτουργούν, είτε με παράνομες εκδηλώσεις να σταματήσουν επενδύσεις να γίνονται.
• Για τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι σε έξι χρόνια θα γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση .
ΥΝΑ: Η δήλωση αυτή προκύπτει από ρεαλιστικά στοιχεία και, βεβαίως, από το γεγονός ότι το 2014, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σταματάει η διαδικασία του μνημονίου. Σταματάει, δηλαδή αυτός ο τύπος χρηματοδότησης. Εμείς θέλουμε, πετυχαίνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, να είμαστε σε θέση, μέσα από την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους μας, να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας. Η Κυβέρνηση βασίζεται σε ορισμένα δεδομένα. Και το δεδομένο είναι ότι πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη συμφωνία που κάναμε τέθηκε ένας στόχος. Ο στόχος αυτός από την πλευρά της Ελλάδας είναι να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Μόλις η χώρα επιτύχει αυτό το στόχο, πάμε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία και έχει προεξοφληθεί, αλλά και έχει περιγραφεί πάνω – κάτω.
Βεβαίως, στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται μια κουβέντα για το πώς θα γίνει αυτό. Παράλληλα, υπάρχουν, και ενόψει των γερμανικών εκλογών, διαφορετικές πολιτικές απόψεις και διαφορετικές τοποθετήσεις. Κάποιοι, είναι γεγονός ότι κανιβαλίζουν και λαϊκίζουν στο εσωτερικό γερμανικό τους ακροατήριο, ιδιαίτερα σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Θα το δούμε, όμως, μετά την επόμενη Κυριακή, όταν και θα αποκατασταθεί η πολιτική τάξη στη Γερμανία, με την έννοια ότι θα εκλείπει η προεκλογική έξαρση.