ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ & ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΠ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες. Εξηγήσαμε και τι έχει γίνει και τι σκοπεύουμε ούτως ή αλλιώς έχουμε να κάνουμε ανεξαρτήτως τροϊκανής υποχρέωσης. Και μέσα σε αυτά που έχουν γίνει είναι και μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούνται τα εισιτήρια στην Ακτοπλοΐα. Έχουμε καταργήσει τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι οποίες όμως έχουν διατηρηθεί στο μεγάλο τους μέρος ως εμπορική πολιτική των εταιρειών. Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις και για τους Βουλευτές και για τους Μητροπολίτες και για τους Δημάρχους. Κρατήσαμε μόνο τις εκπτώσεις για των απόρων, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, των φοιτητών τους χειμερινούς μήνες και κάποιες άλλες πολύ ειδικές. Δεχθήκαν ότι όλο αυτό έχει κυλήσει σωστά. Όπως δέχθηκαν ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για να προχωρήσουμε σε άλλα μέτρα Ακτοπλοΐας, όπως απελευθέρωση. Ζήτησαν να μειώσω περαιτέρω τις υποχρεωτικές συνθέσεις των πληρωμάτων των καραβιών. Τους απάντησα ότι κάναμε μια τέτοια μείωση ήδη, στην Αδριατική. Δεν μειώθηκε η απασχόληση στο βαθμό τον οποίο μειώθηκε η υποχρεωτική σύνθεση και κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει εδώ στα δικά μας τα νησιά γιατί υπάρχουν και θέματα ασφάλειας, αλλά και γατί υπάρχουν και άλλα θέματα γύρω από τη λειτουργία του πλοίου τα οποία επίσης είναι πολύ βασικά. Κι επειδή δεν τα ξέρουν κιόλας, όταν τα γνωρίζεις καλύτερα από τους ίδιους, σωπαίνουν. Τους επεσήμανα ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε 80 εκ. σε επιδοτήσεις για την Ακτοπλοΐα και 400 εκ. σε επιδοτήσεις για τις αστικές συγκοινωνίες. Ότι έτσι κάπου αδικούμε τους νησιώτες μας και τους αδικούμε πολύ. Ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα μετά και την περυσινή κουβέντα που είχαν κάνει με τον κ. Μουσουρούλη.

ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το βασικό menu ήταν το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, γι αυτό είχαμε και επίσκεψη από τους υψηλόβαθμους της Τρόικα. Αυτό το ζητάμε κιεμείς να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Αυτοί όμως λένε πως θα αποκρατικοποιήσετε όταν αυτή τη στιγμή είσαστε και με τους Κινέζους σε μια διαδικασία επέκτασης της σύμβασης. Η βασική, λοιπόν, κουβέντα που κάναμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να πεισθούν ότι δεν απομειώνεται η αξία του οργανισμού επειδή έχουμε αυτή τη συζήτηση για την επέκταση κατά 250 εκ. της επένδυσης των Κινέζων. Αντιθέτως, τον προστατεύουμε τον οργανισμό και τον κάνουμε και πιο πρόσφορο προς αποκρατικοποίηση. Ακόμη επισήμως κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρα ένα ενδιαφέρον από την COSCO. Μας το έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους. Από εκεί και πέρα περιμένουμε από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε μια προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Εγώ, θα ήθελα να είχαμε προχωρήσει πιο πολύ όσον αφορά στην αποκρατικοποίηση, θα σας πω όμως ότι έχω μια τακτική καθημερινή συνεργασία, ιδιαίτερα με τον επικεφαλής του, τον κ. Εμίρη και από κοινού χαράσσουμε τη στρατηγική.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΘ &ΑΛΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Βεβαίως, ζητούν και την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Δεν έχουμε άλλα αυτή τη στιγμή. Καμία άλλη αποκρατικοποίηση στα άλλα λιμάνια δεν είναι ώριμη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ - ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ & ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν την είχα καν υπόψιν μου, για αυτό και δενφέρει την υπογραφή μου. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Αφορούσε το Πόθεν Έσχες που δεν είναι δική μου αρμοδιότητα και αφορούσε και τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Εγώ, δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις κατηγορίας, δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις στο τι δηλώνεις και τι δεν δηλώνεις στο Πόθεν Έσχες, αν και δεν το ξέρω το θέμα σε βάθος. Επειδή, αυτή είναι μια κουβέντα πολύ σοβαρή, η Ναυτιλία δεν φορολογείται πουθενά, σε κανένα μέρος του πλανήτη γιατί ακριβώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την έδρα των εργασιών από λιμάνι σε λιμάνι. Τα καράβια όπως ξέρετε έχουν και ιστό σημαίας και προπέλα και αλλάζουν λιμάνια και για αυτό το λόγο είναι αφορολόγητα παντού. Αυτό που καταφέραμε φέτος να πούμε είναι ότι εθελοντικά αυτοί θα διπλασιάσουν τη φορολογία της σημαίας και θα πληρώσουν φορολογία σημαίας και αυτοί που δεν έχουν καν ελληνική σημαία, νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση. Μάλιστα, δεν το κάνουν δια νόμου αλλά είναι μια εθελοντική συνεισφορά τους. Γιατί έτσι, δεν δημιουργούμε αντικίνητρο προς την ελληνική σημαία ή αντικίνητρο για την εγκατάσταση εταιρειών στον Πειραιά.

ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΝΑ & ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ & ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Λοιπόν, δεν είναι καθόλου αλήθεια.Δεν είναι καθόλου αλήθεια. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τουρκικές εταιρείες να αγοράσουν μαρίνες στο Αιγαίο. Αυτό δεν εμπίπτει στη δική μου αρμοδιότητα. Είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο αποφασίζει αν υπάρχουν θέματα εθνικά ευαίσθητα σε τέτοιου είδους ζητήματα. Εγώ δεν έχω τις ευαίσθητες πληροφορίες. Εγώ ξέρετε τι θέλω να κάνω; Θέλω οι μαρίνες αυτές να είναι γεμάτες σκάφη, να μην φεύγουν τα σκάφη προς την Τουρκία. Όχι να έρχονται οι Τούρκοι να αγοράζουν τις μαρίνες μας εδώ, αλλά να είναι γεμάτες οι ελληνικές μαρίνες. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Αυτό προσπαθώ να πείσω πλέον τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επιδρομή με τον τίτλο «το Υπουργείο Οικονομικών ενάντια στους σκαφάτους». Πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, σαφές περιβάλλον και ο Βέλγος, ο Ολλανδός , ο Τούρκος, ο Ιταλός, ο Γάλλος, οποιοσδήποτε έχει λεφτά και έχει ένα σκάφος να το έχει στην Ελλάδα. Να μην το έχει στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μέχρι τώρα, δεν έχει επιφέρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι, έχουν χρησιμοποιηθεί εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος, εξοπλισμός του Λιμενικού Σώματος ή εκπαιδευτές του Λιμενικού Σώματος στη διαδικασία εκπαίδευσης των ταγμάτων της Χρυσής Αυγής. Τώρα, αν κάποιοι Λιμενικοί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, αυτό δεν είναι δουλειά μας να το ελέγξουμε γιατί δημοκρατία έχουμε και ψηφίζουμε ότι θέλουμε. Το θέμα είναι να μη χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις μας, το θέμα είναι να μην χρησιμοποιούν τους εκπαιδευτές μας.Και βέβαια, το θέμα είναι να μην δείχνουνε ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Όλα τα περιστατικά που έχουν τεθεί υπόψη μας έχουν διερευνηθεί, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, δεν έχει καταλήξει στο ότι υπάρχει «Χρυσαυγίτικος δάκτυλος». Μπορεί να υπάρχουν παρατυπίες για άλλους λόγους και όλοι όσοι έχουν κάνει πράγματα τα οποία ξεπερνούσαν τον κανονισμό έχουν παρατεθεί στις αρμόδιες Αρχές.Νομίζω, ότι είναι δύο-τρία περιστατικά.