Σήμερα, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2013, απευθύνομαι με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στον Έλληνα ναυτικό και σε κάθε μέλος της ναυτιλιακής μας κοινότητας που «ταξιδεύει» τη σημαία μας στα πέρατα του κόσμου.

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι αφιερωμένος στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Πρόκειται για μια έννοια εξαιρετικά επίκαιρη, αν αναλογισθεί κάποιος τις σύγχρονες απαιτήσεις για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, εντός του οποίου ο καθένας μας θα έχει την απρόσκοπτη δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργίας. Είναι κοινή αντίληψη, άλλωστε, ότι οφείλουμε -μέσα από ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας- να διασφαλίζουμε, παράλληλα, την κάλυψη των αναγκών και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην Αειφόρο Ανάπτυξη και δη στο ναυτιλιακό τομέα, βασίζεται τόσο στην εξάντληση των φυσικών πηγών ενέργειας, όσο και στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό και κάτω από το βάρος δυσμενών συνθηκών, τα τελευταία χρόνια, λόγω της διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσης. Γι αυτό και οι στόχοι μας, ως μεγάλη ναυτική και ναυτιλιακή χώρα, για ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον δραστηριοποίησης στο ναυτιλιακό cluster είναι επίκαιροι όσο ποτέ άλλοτε.
Η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε ανέκαθεν τον πρωταγωνιστή στην καινοτομία και την υιοθέτηση προδιαγραφών που διασφαλίζουν την περιβαλλοντική προστασία. Σήμερα, στρεφόμενη σε ναυπηγήσεις πλοίων με υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικές προδιαγραφές, συνεχίζει στους τομείς αυτούς να χαράζει τη «ρότα» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προσωπικό μου όραμα, όπως έχω θέσει εξ’ αρχής, είναι να προχωρήσουμε στον τομέα της ακτοπλοΐας στην τμηματική αντικατάσταση του κλασικού καυσίμου, του λεγόμενου ναυτιλιακού πετρελαίου, από το υγροποιημένο φυσικό αέριο(LNG). Με αυτόν τον τρόπο, υιοθετούμε ένα καύσιμο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ, επιπρόσθετα, εξασφαλίζουμε πολύ χαμηλότερα κόστη λειτουργίας, χαμηλότερη εκπομπή ρύπων και περισσότερα δρομολόγια. Βάζοντας πλώρη για την υλοποίηση της καινοτομίας αυτής, στοχεύουμε μέσα στο 2014 να υπάρχει ένα καράβι της ακτοπλοΐας, το οποίο θα κινείται πλέον με LNG.

Ο Έλληνας από τα βάθη των αιώνων είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το θαλάσσιο στοιχείο . Κάθε φορά, εξάλλου, που η χώρα βρισκόταν σε περίοδο οικονομικής πίεσης, η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε το σημείο αναφοράς και τη δύναμη διεξόδου από αυτήν.
Απευθυνόμενος, ετούτη τη μέρα, σε κάθε Έλληνα ναυτικό και σε κάθε μέλος της ναυτιλιακής μας κοινότητας τονίζω ότι όλοι μας υπηρετούμε ένα κοινό όραμα, να πάει η Ελλάδα μας ψηλότερα. Θέλουμε να δούμε τη σημαία μας να κυματίζει ακόμα ισχυρότερη στις θάλασσες όλου του κόσμου. Μέσα σε αυτό το ιερό σύμβολο, εξάλλου, περικλείονται 2.500 χρόνια ένδοξης ναυτικής ιστορίας. Είναι το σύμβολο που μας εμπνέει και μας υπενθυμίζει την Ελλάδα που έρχεται και την Ελλάδα που μεγαλώνει.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να γιορτάσουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας γεμάτοι αισιοδοξία για το μέλλον, χαράζοντας μαζί μια νέα, ακόμα λαμπρότερη πορεία για τον Έλληνα ναυτικό και την ελληνική ναυτιλία.