Στις εορταστικές εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στην Πύλο, για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, παρέστη σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παρουσία εκπροσώπων των Κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Μ. Βρετανίας, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων, τοπικών φορέων, καθώς και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων ηρώων της ναυμαχίας. Στη συνέχεια, από την κεντρική πλατεία της πόλης, παρακολούθησε την παρέλαση των Ενόπλων Σωμάτων της Πατρίδας μας, του Γαλλικού και Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και των μαθητών από τα σχολεία της Πύλου.

Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο κ. Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον Γάλλο Πρέσβη κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, επισκέφθηκε τη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, όπου και συνομίλησε για αρκετή ώρα με το προσωπικό της.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Ναυμαχίας , δήλωσε:


« Είμαστε υπερήφανοι και αιώνια υπόχρεοι στους προγόνους μας και τους φιλέλληνες συμμάχους που θυσιάστηκαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Κάθε φορά που ανατρέχουμε στις σελίδες της ένδοξης ιστορίας μας, λαμβάνουμε το ίδιο, διαχρονικό δίδαγμα: Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και στο τέλος να πετύχουμε!

Αυτήν την ώρα, καλούμαστε πάλι ενωμένοι και όλοι μαζί να δώσουμε μία ξεχωριστή ‘μάχη’ , να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση που την μαστίζει τα τελευταία χρόνια. Είναι η ‘ναυμαχία’ του ‘σήμερα’ που θα μας οδηγήσει στα καλύτερα μονοπάτια του ‘αύριο’ .Και η ‘ναυμαχία’ αυτή , όπως και τότε, στο Ναυαρίνο, δεν είναι υπόθεση μόνο της Ελλάδας, είναι ολόκληρης της Ευρώπης.»