Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς και του Α΄ Υπαρχηγού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Κωνσταντίνου Κουνουγέρη, πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή απονομής βραβείων “Amver Awards”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το “International Propeller Club of the United States”.

Στην απονομή, βραβεύτηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για τη συμβολή του σε δύο περιστατικά διάσωσης και συγκεκριμένα, οκτώ (08) ατόμων, επιβαινόντων του M/Y “YOGI”, που έλαβε χώρα την 17-02-2012 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυλλήνης και Ζακύνθου και έξι (06) ατόμων, επιβαινόντων του M/V “EROL SENKAYA”, που έλαβε χώρα την 19-05-2012 στη θαλάσσια περιοχή Σκύρου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής , επίσης, προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο από τη δράση του Λιμενικού Σώματος, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη. Στο βίντεο αναδεικνύεται το έργο που επιτελεί καθημερινά στην αντιμετώπιση των ροών παράνομης εισόδου αλλοδαπών, από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, καθώς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με την παροχή πλήρους ανθρωπιστικής βοήθειας στους παράνομους μετανάστες που εντοπίζει και διασώζει. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από πραγματικά περιστατικά.

Κατά τη διάρκεια απονομής της βράβευσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανθρωπιστική διάσταση που επιδεικνύουν καθημερινά, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τόσο το Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. , όσο και το σύνολο της ναυτιλιακής μας οικογένειας.

«Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση αυτή τη στιγμή για το βραβείο που παραδίδω. Και αυτό, επειδή πρόκειται για ένα βραβείο που δε συμβολίζει μόνο μια απλή πρωτοπορία. Εμπεριέχει, επιπρόσθετα, όλες εκείνες τις έννοιες που αντανακλούν στην ψυχή του Έλληνα:

Ναυτιλία, θάλασσα, διάσωση και αλληλοβοήθεια συνθέτουν τις αξίες του έθνους μας, διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πατρίδας μας ανά τους αιώνες και αποτελούν αναπόσπαστο συνθετικό της ίδιας της Ελλάδας!
», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Νικόλαος Πατρινός, καθώς και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.