Αναφορικά με την διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και  Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

ΥΝΑ, Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης:   Κοιτάξτε, εμείς, καταρχάς, πάμε σε μία διαπραγμάτευση, στην οποία έχουμε εκπληρώσει τον βασικό στόχο που μας είχε τεθεί.  Αυτό λένε τα στοιχεία που έχουμε και τα οποία δείχνουν ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, για πρώτη φορά, απ’ όταν επιβλήθηκαν τα μνημόνια στη χώρα, το πρόγραμμα έχει αρχίσει να λειτουργεί. Είναι η πρώτη φορά που τελειώνουμε μια χρονιά, έχοντας εκπληρώσει ένα βασικό στόχο. Σίγουρα σε ορισμένα πράγματα,δεν έχουμε προχωρήσει έτσι, όπως θα έπρεπε.

Πέρυσι, όμως,  τέτοια περίοδο, υπήρχε σε όλα τα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων του πλανήτητο σενάριο του «GREXIT». Υπήρχε μια τεράστια αμφιβολία, αν η Κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα αρκετό μπροστά της και κατά πόσο θα μπορούσε να τρέξει ορισμένα πράγματα. Φθάσαμε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου, που ήταν μια συμφωνία πολύ επωφελής για τη χώρα,διότι ακριβώς έθετε ένα στόχο για την επόμενη χρονιά και έλεγε ότι μετά από την εκπλήρωση αυτού του στόχου, θα ξαναδούμε ορισμένους βασικούς άξονες του προγράμματος χρηματοδότησης.  Λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι το στόχο αυτό τον έχουμε πετύχει.Για το αν υπάρχει σε εξέλιξη ή διάθεση να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση  με τους δανειστές.

ΥΝΑ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Νομίζω,  ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ξεκινά,  αφού κλείσουμε τα θέματα με την Τρόϊκα.  Αυτό είχε συμβεί όλες τις φορές, μην το ξεχνάτε, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Μετά το κλείσιμο και την έκθεση της Τρόϊκας, τότε μπαίνουμε σε πολιτική διαπραγμάτευση  για τους γενικότερους όρους του δανεισμού μας. Γιατί, τι συζητάμε ουσιαστικά; Τους όρους ενός δανείου το οποίο έχουμε πάρει. Αυτό είναι η πραγματικότητα.  Εμείς,  πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι που μέσα στην επόμενη χρονιά το δημοσιονομικό κενό δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο προϋπολογίζει η Τρόικα. Έχουμε και άλλα στοιχεία στη διάθεση μας τα οποία μας γεννούν αισιοδοξία. Θα σας πω χαρακτηριστικά ένα στοιχείο. Το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα ένα αυξημένο ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο, το γεγονός ότι έχουν αυξήσει τα τραπεζικά χαρτιά  την αξία τους κατά 40 %.  Αυτό δίνει δυνατότητα στο ΤΧΣ, μέσα στην επόμενη χρονιά, να μπορεί να πουλήσει μέρος των μετοχών τις οποίες κατέχει και οι οποίες, βεβαίως, θα απομειωθούν από το χρέος έτσι όπως προβλέπεται. Λοιπόν,  υπάρχουν και άλλα σενάρια. Σίγουρα,  υπάρχει μία πίεση στο να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αυτές τις οποίες έχουμε δεσμευθεί. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει ικανοποιηθεί το αίτημα των μεταρρυθμίσεων.

 


Για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και αν υπάρχει άλλη αντοχή του κόσμου σε πιθανά νέα μέτρα.

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Κανένας δεν εξωραΐζει την κατάσταση. Κανένας δεν λέει τέτοια πράγματα, εκτός από αυτούς που υπόσχονται ότι θα πέσουν λεφτά, δεν ξέρω και εγώ από πού και θα κάνουν και χιλιάδες διορισμούς, όπως άκουσα δύο αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις τελευταίες ημέρες. Ο κύριος Τσίπρας υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα καμιά εικοσαριά χιλιάδες, ο κύριος Καμμένος, χθες, πάλι έταζε και «έκλεινε το μάτι» προς όλους όσους έχουν απολυθεί ότι θα πάρουν πίσω τη δουλειά τους. Λοιπόν, αν θέλετε να συζητάμε σοβαρά, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση,ούτε έχει εφευρεθεί ακόμα  το «δέντρο που γεννά»  λεφτά.  Όταν εφευρεθεί  θα καθίσουμε να το δούμε. Σήμερα,  αυτό που γίνεται είναι ένας πολύ σκληρός περιορισμός και στο δημόσιο. Θα σας πω ότι οι φόροι, οι οποίοι, φέτος αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε,  γιατί τρία χρόνια καθυστέρησαν οι Υπηρεσίες του Δημοσίου να μας στείλουν τα  ραβασάκια. Είναι πρόβλημα που μας έρχεται από το παρελθόν και πιστεύουμε ότι θα το τελειώσουμε με τον τρόπο με τον οποίο είπαμε,  και με τον ενιαίο φόρο που θα  επιβάλλεται από το 2014 και ο οποίος προσπαθεί να κάνει αυτό το πράγμα. Να εξισορροπήσει το βάρος,  να μην πληρώνεις «νοίκι» στο σπίτι σου.


Σχετικά με δημοσιεύματα για  Οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν «πατρικίους και πληβείους». Και για το ότι οι πολιτικοί προστατεύουν την «πελατεία» τους, έναντι ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων.

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Εμείς στο Υπουργείο μας δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Και προχωράω και σε μείωση της διάταξης του Λιμενικού Σώματος κατά ένα περίπου  20% , ακριβώς για τον περιορισμό των εξόδων. Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις αλλά αναδιάταξη των δυνάμεων. Όχι, καθόλου απολύσεις. Θα μειώσουμε όμως, λειτουργικά κόστη. Όταν θα μειώσουμε το εύρος των Υπηρεσιών μας κατά 20%, θα κλείσουμε μονάδες.


Σχετικά με τις περικοπές και τη μείωση των κόστων του δημοσίου αν θα επιφέρουν και κατάργηση ολόκληρων Υπηρεσιών. 

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε, πρέπει να κάνουμε ένα μάζεμα και να είμαστε πολύ πιο στοχευμένοι – πλέον-  στα ευρώ που ξοδεύουμε. Να τα ξοδεύουμε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και όχι για την «ψυχολογική» υποστήριξη κάποιων. Δηλαδή, να σας πω ότι αν έχουμε δύο Λιμεναρχεία κάπου σε απόσταση τριανταπέντε χιλιομέτρων και πρέπει να έχω δεκαπέντε στελέχη  στο ένα και δεκαπέντε στο άλλο,  είναι καλύτερα να τα έχω μαζί. Κι έτσι όταν χρειάζεται ένα περιστατικό να υπάρχει επάρκεια του προσωπικού και ένα αυτοκίνητο να πάει στο περιστατικό.


Σχετικά με την εφαρμογή της κινητικότητας και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε την τελευταία στιγμή.

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπήρχε μια καθυστέρηση 6μηνου για την προετοιμασία της κινητικότητας και όλοι είχαμε κάνει κριτική, γιατί ενώ πέτυχε και η  πρώτη φάση της κινητικότητας πέρυσι το Δεκέμβριο, επί έξι μήνες δεν έγινε καμία προσπάθεια να συνεχίσει εκείνο το μέτρο. Και αναγκάστηκε η Κυβέρνηση, η καινούργια μέσα σε ένα μήνα να τρέξει  ένα πράγμα. Και να σας πω κάτι, μπορεί να έγιναν σε επιμέρους  υποθέσεις και λάθος  υπολογισμοί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το μέτρο τα κινητικότητας δεν πρέπει να επιβληθεί; Ότι έκανε κακώς ο κ. Μητσοτάκης που προχώρησε; Εγώ πιστεύω ότι πολύ καλά έκανε.


Σχετικά με την άρση της επιστράτευσης των  ναυτικών κι αν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό;Για την επικείμενη απεργία τους  αλλά και  για  τους απλήρωτους ναυτικούς.

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό,  γιατί ξέρετε ότι ο ίδιος  είναι και ο τελικώς υπογράφων. Αυτό γίνεται γιατί πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει η επιστράτευση,  γιατί εκλείπουν και οι λόγοι.  Οι ναυτικοί έχουν εξαγγείλει ότι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, για μία ημέρα στις 6 Νοεμβρίου. Δεν μπορώ εγώ να τους αφαιρέσω το δικαίωμα  της συμμετοχής σε μια24ωρη απεργία. Η πολιτική επιστράτευση είχε έναστόχο, να εξυπηρετούνται οι συγκοινωνιακές ανάγκες, ιδιαίτερα  όταν γίνεται κάποιο θέμα που αφορά στη Ναυτιλία ή την Ακτοπλοϊα. Τώρα, σε μια Πανελλαδική απεργία 24ωρη δεν τίθεται τέτοιο θέμα.  Τώρα σε μια μακράς διαρκείας, θα αφήσουμε τους νησιώτες χωρίς εφοδιασμό;  Βεβαίως και υπάρχει παρέμβαση αν κάποιος πλοιοκτήτης  αφήνει τους  ναυτικούς του απλήρωτους. Υπάρχει η προστασία το ναυτικού, απέναντι στις αρχές αλλά και με τα δικαστήρια  για να πάρει τα χρήματά του και σε αυτό και εμείς και τα Λιμεναρχεία συνεργαζόμαστε. Αν σας χρωστάει και εσάς για παράδειγμα χρήματα ο εργοδότης σας, δεν θα σας τα δώσει ο Υπουργός Εργασίας. Και για να είμαστε ειλικρινείς, οι μόνοι που δεν έχουν δει περικοπές στους μισθούς τους είναι οι ναυτικοί στην Ακτοπλοϊα, οι  οποίοι έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας στα ίδια επίπεδα και προ κρίσης.


Σχετικά με το αν δεν βρεθεί λύση στην κεντρική διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα, η Κυβέρνηση θα  υποχωρήσει ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές;

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Κανένας δεν αρνείται ότι πρέπει να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα αλλά να μην έχουν «φορομπηχτικό»  χαρακτήρα! Στοχευμένα μέτρα, όπως σας είπα, για την περιστολή των δικών μας δαπανών πρέπει να πάρουμε.  Σήμερα –θα σας πω χαρακτηριστικά- ότι περιμένουμε να  ανακοινωθεί το Νομοσχέδιο  για το ασφαλιστικό  από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα προβλέπει σε ορισμένες κατηγορίες προνομιούχων -του μέχρι τώρα  συστήματος- περικοπές. Διότι μέχρι σήμερα τι κάναμε; Αυτός που είχε σαράντα  χρόνια ένσημα, τον έχουν  βάλει στην ίδια κατηγορία με αυτόν που είχε δεκαπέντε χρόνια ένσημα. Λοιπόν, αυτός που ήταν συνεπής είχε υποστεί αναλογικά πολύ μεγαλύτερη μείωση.