Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α, David D. Pearce (Ντέιβιντ Ντ. Πιρς). Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα και είχε σκοπό την ενημέρωση του Πρέσβη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, καθώς και τηνεμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ανέλυσε στον Πρέσβη τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και τους τομείς έργου στους οποίους προΐσταται πολιτικά. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά στο Αιγαίο η Ελληνική Ακτοφυλακή κατά της παράνομης εισόδου των μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα. «Η θάλασσα πλέον συνιστά την κορυφαία πρόκληση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, όχι μόνο για τη χώρα μου αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Τις ίδιες αγωνίες με εμάς μοιράζονται και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης και είναι κάτι που και στην υπόλοιπη Ευρώπη οφείλουν να αντιληφθούν», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ, για το θέμα της υποδοχής των μεταναστών, συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα είναι κοινό και η Ελλάδα δεν μπορεί επί μακρόν να παρακρατά αυτούς τους ανθρώπους στα όρια της».

Ο κ.Pearce,αφού ευχαρίστησε τον κ. Βαρβιτσιώτη για τη διάθεση συνεργασίας του, στάθηκε στα οφέλη για τη συνεργασία των δύο χωρών από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Η.Π.Α. Παράλληλα, συμμερίστηκε την άποψη του κ. Βαρβιτσιώτη για την πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα και ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για το πώς αυτή η κοινή αντίληψη μπορεί να μετατραπεί σε μία γόνιμη συνεργασία.

Οι κ.κ Βαρβιτσιώτης και Pearceεπιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τους τρόπους της επέκτασής της σε θέματα που αφορούν τη ναυτιλία, την προσέλκυση επενδύσεων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τις ακτοφυλακές και την προώθηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Για εμάς η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί κύρια προτεραιότητα και οι Η.Π.Α μπορούν να συμβάλλουν με τεχνικά μέσα,καθώς και με μεταφορά τεχνογνωσίας στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.