Σχετικά με  το θέμα  του  πλοίου“NUR- M” με  όπλα  στη  Ρόδο.  

 Yπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Είναι ένα θέμα σοβαρό γιατί καταρχάς είναι ένα πλοίο το οποίο κρίνεται αναξιόπλοο. Δηλαδή έχει σημαντικές παρατηρήσεις και βάση αυτών κρατείται σήμερα στο λιμάνι της Ακαντιάς,  στη Ρόδο.  Παράλληλα, είναι ένα πλοίο που μεταφέρει οπλισμό  και προορισμό έχει εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου.  Σύμφωνα με τα παραστατικά του πλοίου κατευθυνόταν στη Λιβύη.

Όμως, κατά δήλωση του καπετάνιου και  μελών του πληρώματος του - που είναι αντιφατικές μέχρι  τώρα μεταξύ τους – το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε σε λιμάνι της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία.  Αυτό δημιουργεί τα εξής ερωτήματα. Αν  το πλοίο  κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ταρτούς, μπορεί να σημαίνει – εφόσον η Ταρτούς βρίσκεται υπό  τον έλεγχο  του καθεστώτος Άσαντ – ο οπλισμός αυτός πήγαινε για να ενισχύσει το καθεστώς.  Αν  πήγαινε  όμως  σε  λιμάνι  στην  Τουρκία, αυτό  μπορεί να σημαίνει ότι σκόπευαν να περάσουν με κάποιο τρόπο αυτό τον οπλισμό μέσα στο Συριακό έδαφος προς όφελος των ανταρτών. Πάντως τα παραστατικά του λένε ότι πηγαίνει στη Λιβύη και  ότι  εντολέας  ήταν  το  Υπουργείο Άμυνας της Λιβύης. Όμως, από τις Λιβυκές Αρχές δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής. Όπως δεν έχουμε καμία ενόχληση και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία τουρκικών συμφερόντων. Όταν είναι νόμιμα τα φορτία και στοχεύουν στον εξοπλισμό των τακτικών στρατών πληρούνται όλες οι διαδικασίες νομιμότητας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι και ο  Ελληνικός Στρατός τον εξοπλισμό του τον μεταφέρει με πλοία. Δεν είναι παράνομη η οποιαδήποτε μεταφορά οπλισμού.


Αναφορικά  με το είδος του φορτίου οπλισμού που μεταφέρει του πλοίο.

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Αυτό το οποίο, μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει, είναι να  διαπιστώσουμε,  ανοίγοντας όσα κοντέινερ μπορούσαμε,ότι περιέχονται φυσίγγια που χρησιμοποιούνται από καλάσνικοφ αλλά και αντιαεροπορικά βλήματα πυροβόλων.  Ναι, έχει  και  βλήματα  των  50 mmπου χρησιμοποιούνται από πυροβόλα όπλα. Έχουν ανοιχθεί 9 κοντέινερ σε σύνολο 59. Υπάρχουν πυροτεχνουργοί, οι οποίοι ελέγχουν κάθε κοντέινερ  πριν ανοιχθεί, για την περίπτωση που υπάρχει παγίδευση.

 

Σχετικά με την «σύλληψη» του πλοίου αν ήταν τυχαία ή μετά από παρακολούθηση,καθώς και για το πώς πλοίο αυτό  που μετέφερε τέτοιο  φορτίο έκανε μια πορεία όπου προκαλούσε υποψίες.

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Το πλοίο αυτό κρατείται διότι ακριβώς ο  τρόπος  με τον οποίο κινήθηκε  μέσα στο Αιγαίο προκάλεσε υποψίες. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας οδήγησε να κάνουμε αυτό που προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες, το λεγόμενο «hailing»,  τη  νηοψία,δηλαδή, με τις ειδικές μας δυνάμεις,οι οποίες ανέβηκαν πάνω στο πλοίο και διαπίστωσαν ότι μεταφέρει οπλισμό.  Πραγματοποίησαν και ένα πρώτο έλεγχο για την αξιοπλοΐα του. Κι έτσι το πλοίο αποφασίσθηκε να κρατηθεί. Πάντως εμείς παρακολουθούμε κάθε πλοίο που διέρχεται το Αιγαίο.


Αν οι μονομερείς κινήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης – όπως κατάθεση προϋπολογισμού, του φόρου ακινήτων,  θέμα επίλυσης αμυντικών βιομηχανιών -χωρίς την έγκριση της Τρόϊκα,  πλέον, συνιστούν μια διαφοροποίηση στη στρατηγική της;  

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορείς σε όλα να έχεις την έγκριση της Τρόϊκα! Δεν νομίζω ότι είναι διαφοροποίηση. Εμείς απέναντι στην Τρόϊκα έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες εκπληρώνουμε. Θεωρούμε ότι αυτές τις υποχρεώσεις μέχρι σήμερα, καμία άλλη Ελληνική Κυβέρνηση, στην περίοδο της κρίσης,δεν είχε εκπληρώσει σε τόσο θετικό σημείο. Υπάρχει η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό που αφορά τα δύο επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι υπάρχει μια πειστική επιχειρηματολογία από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών  για το πώς θα καλυφθεί αυτό και ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Το γεγονός ότι δεν  έχουν  καταλήξει  οι  συζητήσεις  με  την  Τρόϊκα νομίζω ότι έχουν να κάνουν περισσότερο με  την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και λιγότερο με άλλα γενικότερα θέματα. Πάντως εγώ θέλω να  σας  πω,  γιατί σε λίγο θα βγεί η ανακοίνωση, ότι  σήμερα  ολοκληρώθηκαν  επιτυχώς οι  διαπραγματεύσεις  μεταξύ  της  COSCO και του ΟΛΠ. Με αυτή την συμφωνία προχωράμε σε μια  πολύ μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα φέρει 700 θέσεις εργασίας άμεσα και 1.500 θέσεις εργασίας έμμεσα. Είναι  η  μεγαλύτερη επένδυση που  γίνεται  στη  χώρα, την εποχή της κρίσης.

 

Σχετικά με τη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή για τον Υπουργό αναφορικά με μια υπόθεση που αφορά τη Γλυφάδα.

ΥΝΑ, Μ.Βαρβιτσιώτης: Αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  της  Γλυφάδας, -στο οποίο, όπως  ξέρετε, ήμουν επικεφαλής της αντιπολίτευσης- για την αγορά οικοπέδων τα οποία είχαν δεσμευτεί το 1969, δηλαδή όταν γεννήθηκα. Σαράντα τρία χρόνια μετά και αφού είχε αρθεί η απαλλοτρίωση με δικαστική απόφαση, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην αγορά, σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις  που ορίζει ο νόμος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει  ότι  ζητήσαμε την έκθεση  του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για την εμπορική αξία των ακινήτων, προσφέραμε  προς  τους πωλητές  μια  τιμή  χαμηλότερη  από  αυτή  του Σώματος  Ορκωτών Εκτιμητών και έγινε δεκτή από τους πωλητές. Στη συνέχεια  αυτή η αγοράχρηματοδοτήθηκε από το λεγόμενο “πρασινόσημο”, δηλαδή από Ειδικό Τέλος που πληρώνουν οι  Γλυφαδιώτες για την αγορά  κοινόχρηστων χώρων για χώρους πρασίνου και μόνο.  Αυτή  η  αγοραπωλησία εγκρίθηκε τόσο από  το  Τμήμα όσο και από  την  Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εγώ ψήφισα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ αυτής της αγοράς,  υπέρ δηλαδή της προτάσεως  της  διοίκησης. Και ακριβώς,  όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ αυτής της αγοράς αντιμετωπίζουν,  ποινικές κατηγορίες.  Ακριβώς,  27  Δημοτικοί  Σύμβουλοι. Παρ΄ ότι ήμουν στα έδρανα  της αντιπολίτευσης,  εγώ δεν πιστεύω ότι  για αγορές  που  πραγματοποιεί ένας δήμος θα πρέπει να προκαλούμε τόσο  μεγάλη  εσωτερική αντίδραση  στο δήμο. Άλλο ο Δήμαρχος και  η  Διοίκηση του Δήμου  που κάνει και όλες τις άλλες πράξεις  και άλλο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι μια πολιτικήαπόφαση! Αυτό για το οποίο με κατηγορούν είναι ότι ψήφισα -ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης - μαζί  με 26 άλλους υπέρ της αγοράς οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου.


Αναφορικά με το θέμα άρσης ασυλίας σας  στη Βουλή, πως θα το χειριστείτε;

ΥΝΑ, Μ.Βαρβιτσιώτης: Πιστεύω ότι αυτή η δίωξη έχει σαφέστατα πολιτικά ελατήρια διότι οι μηνυτές είναι πρόσωπα  τα οποία στη Γλυφάδα αντιπολιτεύονταν όλους μας και μόνο με πολιτικά κίνητρα έχουν καταθέσει  τις ανάλογες μηνύσεις.