Την επίλυση του χρόνιου και ζωτικού προβλήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, με θέμα το Νέο Οργανισμό του υπουργείου και της Νέας Διάρθρωσης των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής της χώρας. 

«Είμαι στην ευτυχή θέση να σας ανακοινώσω την υλοποίηση μιας δέσμευσης που έχω αναλάβει απέναντι σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και να ανακοινώσω ότι ελέχθησαν και ενταλματοποιήθηκαν  από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου όλες οι ληξιπρόθεσμες υγειονομικές δαπάνες  των παρελθόντων ετών του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του 2012, περίπου ύψους 6.000.000 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι έχοντας γυρίσει αρκετά Λιμεναρχεία στη χώρα και έχοντας συναντήσει από κοντά εκατοντάδες στελέχη του Λιμενικού Σώματος αντιλήφθηκε και ενήργησε άμεσα για το μόνιμο παράπονό των στελεχών του,  που ήταν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακά τους,  παρότι πλήρωναν για την εισφορά τους. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε πάρα πολλές περιοχές, όπως στη Μυτιλήνη, είχε κοπεί η πρόσβαση σε φαρμακεία.  «Δεν μπορούσε να πάρει κανένας λιμενικός με το βιβλιάριο του τα φάρμακά του.  Από αύριο τα φαρμακεία θα πάνε να ειδοποιήσουν όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας  ότι μπορούν να εισπράξουν  τα χρωστούμενα τους.  Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα γίνουμε ίσως ο καλύτερος πελάτης  των φαρμακείων» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Χριστόπουλο και στον Β΄ Υπαρχηγό Υποναύαρχο του Λ/Σ - ΕΛ.ΑΚΤ κ. Τσιαδή για την καθημερινή και αδιάκοπη βοήθεια τους.

Πλέον, μετά από αυτές τις ενέργειες, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξόφληση των δαπανών στους δικαιούχους, μέσω των οικείων ΔΟΥ, μέχρι τέλους τρέχοντος έτους, συνολικού ύψους άνω των 6 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ελέγχονται και οι υγειονομικές δαπάνες έτους 2013 και αναμένεται η εξόφληση σημαντικού μέρους αυτών τρέχοντος οικονομικού έτους.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δαπανών των οδοιπορικών εξόδων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και έχει σταλεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για εξόφληση μέσω τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων, έως το τέλος τρέχοντος οικονομικού έτους, το υπόλοιπο οδοιπορικών εξόδων των ετών από 2006 έως 2009 και ενός υπολοίπου του 2011, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι«είναι χρήματα που χρωστάμε από το 2006, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς  των δικαιούχων.  Αυτό ήταν μια δέσμευση ότι αυτά που χρωστάμε πρέπει να τα δώσουμε».

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, ελέγχονται οι δαπάνες οδοιπορικών εξόδων του έτους 2012 και αναμένεται η ενταλματοποίηση και η εξόφληση ενός μεγάλου μέρους αυτών μέχρι τέλους τρέχοντος έτους. Τέλος, εντός του πρώτου τετραμήνου 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξόφληση των υπόλοιπων υγειονομικών δαπανών έτους 2013 και οδοιπορικών εξόδων ετών 2012 – 2013.