«Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ  100,3  Πρώτη Γραμμή  και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου»


   -Σχετικά με το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο Φαρμακονήσι.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:

«Ας είμαστε ξεκάθαροι για το συμβάν. Το συγκεκριμένο σκάφος βρισκόταν ακυβέρνητο, έχοντας ξεμείνει από μηχανή, φώτα  και οποιοδήποτε άλλο ναυτιλιακό όργανο , περίπου 2,5 μίλια ανατολικά από το Φαρμακονήσι , στη μέση γραμμή με την Τουρκία. Αμέσως  έσπευσε στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει, ενώ  επιβιβάστηκαν πάνω και 2 άνδρες του Λιμενικού».


-Αναφορικά με κάποιες κατηγορίες που λένε  για παράνομη επαναπροώθηση  των συγκεκριμένων μεταναστών προς στις Τουρκικές ακτές.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:

«Δεν ισχύει καθόλου ότι το σκάφος του Λιμενικού ρυμουλκούσε  το πλεούμενο με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία. Φαίνεται, εξάλλου από τα στίγματα τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας  και τα οποία είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε  τα ζητήσει.  Το σκάφος του Λιμενικού οδηγούσε το πλεούμενο   με τους παράνομους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι. Στην διάρκεια αυτής της ρυμούλκησης οι μετανάστες , οι οποίοι πολλές φορές έρχονταισε πρώτη επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο, φαίνεται ότι αντέδρασαν κάπως απότομα. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα  και ένα παιδί έπεσε  στην θάλασσα, ενώ στη συνέχεια γυρίσανε όλοι  προς την πλευρά που είχε πέσει η γυναίκα και το παιδί προς την θάλασσα , με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκάφος. Η γυναίκα και το παιδί, τελικά, που έπεσαν στην θάλασσα είναι από αυτούς που διασώθηκαν. Χάθηκαν, όμως, άλλες ανθρώπινες ζωές μέσα στη  θαλασσοταραχή και με τουμπαρισμένο το σκάφος και αυτό είναι το τραγικό. Προφανώς κάποιοι εγκλωβίστηκαν κάτω από αυτό».


-Σχετικά με τις απόψεις περί παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών που εξέφρασε ο Επίτροποςγια τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίουτης Ευρώπης,  κ. Μούζνιεκς,  καθώς και άλλα κόμματα,αναφορικά με το περιστατικό αυτό.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:

«Κοιτάξτε, ο κ. Μούζνιεκς και διάφοροι άλλοι, θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα και είναι συνεχής αυτή η πίεση η οποία δεχόμαστε. Κανένας, ούτε από από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας. Να δείξουμε, δηλαδή, τι ακριβώς κάναμε.

Στο Αιγαίο κάνουμε καθημερινά μία μάχη. Η μάχη έχει να κάνει με δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τα σύνορά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει παίρνει μία βάρκα και μπαίνει μέσα στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, ακολουθούμε όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Εθνικού Δικαίου.

Από εκεί και πέρα, κάθε μέρα γίνονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι τώρα, είναι καταπληκτικό το αποτέλεσμα  ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, τουλάχιστον στο Ανατολικό Αιγαίο. Το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα,άλλωστε, το αποδεικνύει.

Βεβαίως, σε μία θάλασσα με έξι μποφόρ, με ανθρώπους που είναι άναυτοι , με πάνω από 25 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα μικρό βαρκάκι, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Και εδώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο μίας χαζής κομματικής  εκμετάλλευσης. Δεν νομίζω ότι κανένας σήμερα θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και να πούμε ότι όποιος μετανάστης θέλει μπαίνει στη χώρα και απολαμβάνει όλων των συνθηκών του ασύλου, ανεξαρτήτως αν το δικαιούται ή όχι».