Με την Πρέσβη της Δανίας, Mette Knudsen συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή τους παράδοση στα θέματα ναυτιλίας και είχε ως επίκεντρο την ενημέρωση της εκπροσώπου της Δανίας για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα ναυτιλίας και θαλασσίων μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας που οφείλει να διατηρήσει η ευρωπαϊκή ναυτιλία, τονίζοντας ότι η Ελληνική Προεδρία έχει χαράξει ως κύρια στρατηγική τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στα θέματα ναυτιλίας. «Δεν πιστεύουμε σε περιφερειακές συνεργασίες, αλλά σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο συνεργασίας και σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε σε μία στενότερη συνεργασία με τον IMO» επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε την ανάγκη οι όποιες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τεθούν στο ίδιο πλαίσιο με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. «Ο IMO έχει κάνει μία σοβαρή δουλειά στα περιβαλλοντικά ζητήματα της ναυτιλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί και πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπόψη», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι το φορολογικό σύστημα στη ναυτιλία πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό, καθώς η ναυτιλία είναι ο πιο διεθνοποιημένος κλάδος της ευρωπαϊκής οικονομίας και ενέχει ο κίνδυνος τα ναυτιλιακά κεφάλαια να διαφύγουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αν υπάρξει ανατροπή του.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι σημαντικό σημείο της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας αποτελεί ο πυλώνας της «Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής», όπου μπορούν να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο από τα κράτη μέλη οι πολιτικές της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», της «Γαλάζιας Ζώνης» και του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού». «Σχεδιάζουμε μία σειρά δράσεων, ώστε στο Άτυπο Συμβούλιο που έχουμε προγραμματίσει στην Αθήνα τον Μάιο, να έχουμε ευκρινέστερα αποτελέσματα στο πεδίο αυτό», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Την προσοχή του επέστησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στη διασυνοριακή συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας σχετικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει κοινή δράση για το μεταναστευτικό. «Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι ως Ελληνική Προεδρία επιζητούμε η ευρωπαϊκή συνεργασία να ενταθεί» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα αδίκως δέχεται κριτική ορισμένες φορές, καθώς καλείται να διαχειρισθεί ένα φαινόμενο που πρέπει να απασχολήσει όλη την Ευρώπη. «Η Ελληνική Ακτοφυλακή επιτηρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ, πραγματοποιεί καθημερινά ένα τιτάνιο έργο διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, διασώζοντας, μόνο το τελευταίο 18μηνο περισσότερους από 3.500 ανθρώπους», και προσέθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος από την ελληνική δικαιοσύνη.

Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανέφερε την Οδηγία για τον Θαλάσσιο Εξοπλισμό, τον Κανονισμό για την πολυετή χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και την Οδηγία για τον  Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Τέλος, προσέθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εξετάσει σε βάθος την πρόταση κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά των Λιμενικών Υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική  διαφάνεια  των  Λιμένων.