Κύριε Επίτροπε,

 

Δια της παρούσης θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι. Παρά τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός.

Δυστυχώς, το συμβάν αυτό επιβεβαιώνει τις ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, οι οποίες ασκούνται κυρίως στα Νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα στη Μεσόγειο. Ήδη από τον Αύγουστο του έτους 2012, η κατάσταση στο Νοτιανατολικό Αιγαίο έχει  επιβαρυνθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2013, το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε συνολικά 615 περιστατικά παράνομης θαλάσσιας μετανάστευσης, στα οποία ενεπλάκησαν 10.902 άτομα μη-ευρωπαϊκής ιθαγένειας, εκ των οποίων 45% προερχόμενοι από τη Συρία και 29% (ήτοι 3.120 άτομα) διεσώθησαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Επιπρόσθετα, κατά την ίδια περίοδο το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε περιστατικά με διασπορά σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, σε μία περιοχή εκτάσεως δύο χιλιάδων χιλιομέτρων από το Βορρά προς το Νότο, συμπεριλαμβανομένων των εκεί νησιών. Το βασικό δόγμα που διαπνέει το Λιμενικό Σώμα είναι : «Καμία απώλεια ζωής στη θάλασσα».

Αναφορικά με το πρόσφατο μοιραίο συμβάν στο Φαρμακονήσι έδωσα εντολή αμέσως να διενεργηθεί έρευνα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για το εν λόγω περιστατικό, καθώς και τις συνθήκες διάσωσης. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες εις βάρος του διακινητή του σκάφους που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες. 

 

Τέτοιου είδους συγκλονιστικά περιστατικά όπως η τραγωδία στο Φαρμακονήσι καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των παρανόμων μεταναστευτικών ροών και ταυτόχρονα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια συνεργασία, είμαστε στη διάθεσή σας οποιαδήποτε στιγμή για την παροχή περαιτέρω στοιχείων σχετικά με το τραγικό αυτό περιστατικό οικοδομώντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και εμπειρίας, ώστε να αποφεύγονται είτε τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις, είτε τυχόν πρώιμα συμπεράσματα που βασίζονται σε αμφίβολη πληροφόρηση. 

Το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, το οποίο συνδέεται με το φαινόμενο των παράνομων μεταναστευτικών ροών πρέπει να είναι το τελευταίο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

 

                                                        Με εκτίμηση,

                                                Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης