«Από τη συνολική αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, τη στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι μικροεπαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας και, φυσικά, της Δυτικής Αθήνας». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα στο Περιστέρι σε διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων και επιμελητηρίων με τίτλο «Η εξωστρέφεια των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Περιβάλλον».
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή αξιοπιστία της, γιατί εφαρμόζει συστηματικά μια εξωτερική πολιτική αρχών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και έχει καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Εφαρμόζοντας δε μια πολιτική αναβαθμισμένης οικονομικής διπλωματίας και αξιοποιώντας τις δομές του Υπουργείου, έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της και έχει γίνει πόλος έλξης και για τεχνολογικούς κολοσσούς. «Δε θα σταματήσουμε να δουλεύουμε, για να πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και κόμβος επικοινωνιών και δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αναφερόμενος και στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό. Όπως είπε, πρόκειται για «ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που έχει ελληνική σφραγίδα» και υπενθύμισε την εξαντλητική διαπραγμάτευση των 100 ωρών τον Ιούλιο του 2020, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, και κατέληξε στο να επωφεληθεί η χώρα μας κατά κεφαλήν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εμβληματικά έργα, που ήδη είναι σε εξέλιξη, για να αναμορφώσουν τη Δυτική Αθήνα και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης στο Αιγάλεω και στην Αγία Βαρβάρα, οι αναδασώσεις στο Ποικίλον Όρος, η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στη Δυτική Αθήνα (για πρώτη φορά μετά το 2013) με την κατασκευή τριών σταθμών στην περιοχή του Ίλιον, αλλά και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Όπως εξήγησε, «στόχος είναι να ωφεληθούν και οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, ώστε να αυξήσουν τον τζίρο τους και να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Υπάρχουν ευκαιρίες για όλους», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι o σχεδιασμός της Κυβέρνησης και το σύνολο των επενδυτικών πόρων που έχει εξασφαλίσει η χώρα για τα επόμενα χρόνια με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αφορούν κυρίως τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. «Οφείλουμε να τις ενισχύσουμε ουσιαστικά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις δράσεις της νέας περιόδου, να αντλήσουν χρηματοδότηση, να αξιοποιήσουν τα φορολογικά κίνητρα και τις ευκαιρίες ψηφιοποίησης και καινοτομίας και να επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους», τόνισε ο κ. Σμυρλής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γ. Καρανίκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece Μ. Γιαννόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Γ. Σταματόπουλος και εκπρόσωποι επαγγελματικών- οικονομικών φορέων και επιμελητηρίων της Δυτικής Αθήνας. Το παρών έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός και ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Γκίκας.