Ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση του COVID-19, η ελληνική πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η προετοιμασία του επικείμενου  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το μεταναστευτικό, καθώς και η αμυντική συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Γάλλου Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Clément Beaune, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Quai d’Orsay, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρώπης, στο Παρίσι.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής στάσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Γαλλία για την πολύπλευρη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, τόσο διμερώς όσο και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η παρουσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στην Ελλάδα επί τη ευκαιρία του εορτασμού και της στρατιωτικής παρέλασης προς τιμή των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ίδιας μέρας, είναι μια απτή απόδειξη των μακροχρόνιων δεσμών των δύο χωρών.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, μαζί με την Πρέσβη της Ελλάδας, κα Άγη Μπαλτά, τους Προέδρους των Ομάδων Ελληνογαλλικής Φιλίας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας, Marietta Karamanli και Didier Marie, καθώς και τα μέλη τους Hugues Renson, André Chassaigne, Catherine Morin-Dessailly, Laurence Harribey και Meyer Habib. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελλάδας τους Γάλλους κοινοβουλευτικούς για τις θέσεις που παίρνουν σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικαιρότητα του συνθήματος «Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία». Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας πάνω σε τρέχοντα ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας COVID19, η ελληνική πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.