«H στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Political» και τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, αποτιμώντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών την Αθήνα.
«Στις συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν φάνηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο που αποτελεί τον βασικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για βελτίωση στο κλίμα των δύο λαών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι για να ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα, χρειάζεται η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογραμμίζει ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη».
«Ζητάμε μια νέα ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Στις εθνικές εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και της νέας περιπέτειας, της σύγχρονης οραματικής πολιτικής και του φτηνού λαϊκισμού», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης συνοψίζοντας το διακύβευμα των εκλογών.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Βαρβιτσιώτη, πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του Αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα;
Στις συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν φάνηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο που αποτελεί τον βασικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η στρατηγική αυτή σχέση είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε καίριους τομείς, ανάμεσα στους οποίους η άμυνα και η οικονομία. Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, προασπίζουν τη δημοκρατία και την ελευθερία και αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις.
Ο κ. Μπλίνκεν επισκέφτηκε όμως και την Τουρκία σε μια χρονική στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλά για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σας πείθουν οι δηλώσεις καλής θελήσεως από τουρκικής πλευράς;
Από την πρώτη στιγμή της είδησης του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, σπεύσαμε άμεσα με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που είχαν πραγματικά ανάγκη. Η υπεύθυνη και ανθρωποκεντρική στάση της χώρας μας, την οποία επαίνεσε και ο κ. Μπλίνκεν, άλλαξε άρδην το κλίμα στην τουρκική κοινωνία για την Ελλάδα. Κι αυτό είναι μια θετική στιγμή, καθώς όταν το κλίμα μεταξύ των δύο λαών βελτιώνεται, τότε δημιουργούνται συνθήκες που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, για να ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα, χρειάζεται προηγουμένως η Τουρκία να αποδείξει ότι το θέλει στην πράξη, δηλαδή να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Εμείς δεν λέμε «όχι» στον διάλογο με τους γείτονες, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Καθώς η θητεία αυτής της κυβέρνησης πλησιάζει στο τέλος της, εσείς τι απολογισμό κάνετε από το χαρτοφυλάκιο που διαχειριστήκατε, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών;
Από το ξεκίνημα της θητείας μας αναπτύξαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική με βασικό στόχο την ισχυροποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ και την εμβάθυνση της συνεργασίας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Για αυτό και επέλεξα να συμμετάσχω προσωπικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Σήμερα, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Μου δίνετε, δε, την ευκαιρία να σας θυμίσω κάποιους από τους σημαντικότερους σταθμούς στο δικό μας ευρωπαϊκό timeline.
· Αξιοποιήσαμε κάθε ευρωπαϊκή ευκαιρία για να διεθνοποιήσουμε τις τουρκικές προκλήσεις.
· Πρωταγωνιστούμε στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
· Στη διάρκεια της πανδημίας συμβάλαμε ουσιαστικά στην προώθηση των δύο ελληνικής εμπνεύσεως εμβληματικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.
· Ισχυροποιήσαμε τη θέση μας στην Ευρωμεσογειακή Ομάδα EU-MED.
· Δημιουργήσαμε έναν νέο μηχανισμό προώθησης Ελλήνων στελεχών σε νευραλγικές θέσεις ευθύνης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
· Συστήσαμε την Εθνική Μονάδα ETIAS, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών διαχείρισης των διελεύσεων των υπηκόων τρίτων χωρών.
· Υπογράψαμε μια συμφωνία-μοντέλο με την Αίγυπτο για την αξιοποίηση εργατών γης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Η Ελλάδα αφήνει πλέον το δικό της ισχυρό στίγμα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και συνδράμει με σχέδιο και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.
Σε μια πιο πολιτική ερώτηση, πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάρει στις δεύτερες κάλπες την αυτοδυναμία; Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών;
Στην πρώτη της τετραετία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επιτυχία τις πολλές κρίσεις, όπως την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τη γεωπολιτική, αλλά και την εθνική κρίση με την Τουρκία. Καταφέραμε να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας διεθνώς. Θωρακίσαμε αμυντικά την πατρίδα μας. Κάναμε άλματα στον ψηφιακό χάρτη και βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη. Μειώσαμε τους φόρους και την ανεργία. Δεν λέμε βέβαια ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Οι πολίτες ξέρουν, ωστόσο, και να συγκρίνουν και να κρίνουν. Τους ζητάμε μια νέα ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Για καλύτερους μισθούς και περισσότερες δουλειές, για περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους, για βιώσιμες δράσεις για τις γυναίκες και τους οικονομικά ασθενέστερους, στη Δυτική Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στις εθνικές εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και της νέας περιπέτειας, της σύγχρονης οραματικής πολιτικής και του φτηνού λαϊκισμού.